FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvjestitelj Parlamentarne skupštine VE u Saboru

Autor: kgab
ZAGREB, 21. veljače 2012. (Hina) - Potpredsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Sonja Koenig sastala se u utorak u Hrvatskom saboru s izvjestiteljem Odbora za jednakost i nediskriminaciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Jean-Charlesom Gardettom s kojim je razgovarala o rodnoj ravnopravnosti, priopćila je saborska Služba za odnose s javnošću.

Gardetto boravi u posjetu Hrvatskoj kako bi napravio izvješće o ravnopravnosti spolova u jugoistočnoj Europi, a nakon RH posjetit će i druge zemlje u regiji.

Osnovni cilj izvješća je istražiti i analizirati položaj žena u ovom dijelu Europe s posebnim naglaskom na sljedeća područja: javni i politički život, obiteljsko nasilje, trgovina ljudima i prostitucija, gospodarstvo, pravosuđe, obiteljski Zakon i odnosi u regiji (u kontekstu procesa pomirenja), kazao je Gardetto.

Predstavivši rad saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, Koenig je rekla da u Republici Hrvatskoj ravnopravnost spolova nije dosegnuta, iako je puno učinjeno na institucionalnoj i zakonodavnoj razini.

Zakon o ravnopravnosti spolova iz 2003. dopunjen je 2008. godine važnom odredbom kojom se propisuje kvota zastupljenosti žena od 40 posto na listama političkih stranaka. Ta odredba primjenjuje se od trećeg izbornog ciklusa otkad je donesena, odnosno od sljedećih lokalnih izbora koji će se održati 2013. godine. Odredba se odnosi i na izbore za Europski parlament, naglasila je Koenig.

Govoreći o strukturi spolova u parlamentu, Koenig je rekla da zastupljenost žena u ovom sazivu iznosi 23,84 posto, a u prošlom sazivu Sabora žene su bile zastupljene s 25,79 posto. Poslovnik Hrvatskoga sabora nalaže da žene budu podjednako zastupljene i u radu Odbora, a u radnim tijelima Hrvatskoga sabora ovog saziva žene predsjednice čine 21 posto.

Bilo je riječi i o prisutnosti i ulozi žena u diplomaciji, sudskoj vlasti, sindikatima i različitim nevladinim udrugama.

Sugovornici su se posebno osvrnuli i na problem obiteljskog nasilja, a potpredsjednica Odbora je predstavila zakonodavni okvir koji pokriva to područje. Posebno je istaknula Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji koja se donosi za period od 4 godine, a posljednja je donesena nedavno, za period 2011-2016. godine.

Gardetta je zanimalo namjerava li Hrvatska potpisati Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja.

To je svakako jedna od mjera u nacionalnoj politici o ravnopravnosti spolova te se očekuje da će Hrvatska uskoro potpisati spomenutu Konvenciju, kazala je Koenig.

Gardetto će u sklopu svog posjeta Hrvatskoj održati sastanke i s drugim predstavnicima najznačajnijih državnih tijela za provođenje politike i programa promicanja rodne ravnopravnosti, stoji u priopćenju.

(Hina) xpp/xkga ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙