FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Danski ministar europskih poslova u Beogradu

Autor: ssai
BEOGRAD, 20. veljače 2012. (Hina) - Ministar europskih poslova Danske, koja predsjeda Europskoj uniji u prvoj polovici ove godine, Nicolai Wammen u ponedjeljak je, tijekom službenog boravka u Beogradu, poručio kako će odluka o dodjeli Srbiji statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji biti donešena na temelju "zasluga i činjenica".

"Pogledat ćemo što je postignuto i onda će EU donijeti odluku" ustvrdio je Wammen nakon sastanka sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem.

Izjavio je kako je Srbija proteklih mjeseci postignula napredak, ali da je još dosta toga što treba biti učinjeno na putu do statusa kandidata te je, govoreći o dijalogu između Srbije i Kosova, veoma važnim ocjenio to da sve uključene strane učine ono što je nephodno kako bi se tijekom idućih dana postigao kompromis.

"Poruka danskog predsjedanja Uniji upućena srbijanskoj vladi, ali također i Prištini, bila bi da je sada trenutak da se poduzmu neophodni koraci na postizanju sporazuma i razumijevanja", poručio je Wammen.

Izrazivši nadu da će biti moguće dodijeliti Srbiji status kandidata na sastanku Europskog vijeća u ožujku, danski je ministar podsjetio kako se ovih dana očekuje nastavak dijaloga timova Srbije i Kosova te da se još ne zna kakav će biti rezultat toga razgovora.

Srbijanski ministar Vuk Jeremić ocjenio je kako je Srbija trenutačno bliža dobivanju kandidature nego što je bila u prosincu prošle godine, izjavivši kako će njegovo ministarstvo idućih dana biti u "intenzivnoj komunikaciji" sa svim europskim priestolnicama te da će "učiniti sve" da idućeg tjedna dođe do pozitivne odluke za Srbiju.

Tijekom boravka u Beogradu Wammen je također, u odvojenim sastancima, razgovarao sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i voditeljem srbijanskog tima za dijalog s Kosovom Borislavom Stefanovićem.

Europsko vijeće 9. prosinca 2011. odlučilo je da status kandidata Srbije za članstvo u EU bude dodijeljen u ožujku 2012., ako se do tada postigne veći napredak u dijalogu Srbije s Kosovom.

Kako je tada najavljeno u Bruxellesu, slijedeća procjena o tome hoće li Srbiji biti dodijeljen status kandidata za članstvo u EU trebala je biti na dnevnom redu sredinom veljače, a konačna odluka može se očekivati u ožujku.

(Hina) xdas yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙