FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šprem se odvojeno sastao s veleposlanicima Rusije i Danske

Autor: kgab
ZAGREB, 8. veljače 2012. (Hina) - Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio je u srijedu u odvojene posjete ruskog veleposlanika Roberta Markarjana i danskog veleposlanika Boa Erika Webera s kojima je razgovarao o bilateralnim odnosima, priopćio je Ured predsjednika Sabora.

Tijekom prvog susreta s ruskim veleposlanikom otkako je Šprem preuzeo dužnost predsjednika Sabora, istaknuta je obostrana želja za daljnjim unaprjeđenjem prijateljskih bilateralnih odnosa, a naglasak je stavljen na gospodarstvo i energetiku.

Čestitavši Špremu na imenovanju na dužnost predsjednika Sabora Markarjan je kazao kako Rusija Hrvatsku smatra prijateljskom zemljom s kojom želi razvijati uzajamne odnose na svim područjima, te je izrazio optimizam u tom pogledu. Istaknuo je i važnost parlamentarne suradnje izrazivši očekivanje da će se ona intenzivirati u predstojećem razdoblju.

Šprem je rekao kako je ovo prilika za obnovu i učvršćenje bilateralnih odnosa s obzirom na to da su i Hrvatska i Rusija nedavno provele parlamentarne izbore. Predsjednika Državne dume Sergeja Nariškina je pozvao u posjet Hrvatskoj te je veleposlaniku Markarjanu potvrdio da će i u ovom sazivu Hrvatskoga sabora biti osnovana skupina hrvatsko-ruskog prijateljstva.

Obostrano je zaključeno da treba unaprijediti odnose Hrvatske i Rusije na području gospodarstva i energetike. "Zajednički ćemo uklanjati prepreke koje bi se mogle pojaviti na putu našoj gospodarskoj suradnji i vjerujem da ćemo uspjeti u tome", kazao je Šprem.

Tijekom prvog sastanka danskog veleposlanika i predsjednika Sabora zaključeno je da su odnosi između Hrvatske i Danske tradicionalno vrlo dobri i prijateljski. Predsjednik Sabora zahvalio je Danskoj na podršci ulasku Hrvatske u Europsku uniju i na konkretnoj pomoći u vidu financiranja projekata za razvoj odgovorne, učinkovite i transparentne uprave. "Prepoznali ste jednu od naših neuralgičnih točki", rekao je Šprem i dodao kako javna uprava zahtijeva značajnu transformaciju.

"Da bi bila javna, uprava mora služiti interesima građana. Treba pojednostaviti postupke kako bi politički, gospodarski i drugi procesi bili prohodniji", kazao je predsjednik Sabora koji smatra da treba raditi i na poboljšanju ukupne poslovne klime i zaštitite investitora.

Danski veleposlanik, čija zemlja predsjeda Europskom unijom u prvoj polovici ove godine, kazao je kako je u okviru projekata imao vrlo dobru suradnju s hrvatskom javnom upravom te je istaknuo da ona mora biti neutralna. Izrazio je zadovoljstvo što je pitanje pristupne ceste tvornici Rockwool u Istri povoljno riješeno, stoji u priopćenju.

(Hina) xpp/xkga ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙