FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 20. veljače 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BRUXELLES - Pregovori o pomoći Grčkoj trajat će do zadnjeg trenutka oko nekih "tehničkih pitanja", izjavio je u ponedjeljak grčki ministar financija Evangelis Venizelos, naglasivši svoj optimizam oko pozitivne konačne odluke, koju bi danas trebali donijeti ministri financija eurozone u Bruxellesu. "Do zadnjeg trenutka pregovori se nastavljaju, ima tehničkih problema, ispituju se pojedinosti, odabir i prioriteti institucionalnih partnera ili zemalja članica koje utječu na ozračje rasprave", kazao je Venizelos medijima u Bruxellesu. "No, očekujemo da će dugo razdoblje nesigurnosti - koje nije u interesu ni eurozone ni Grčke - danas završiti. Grčka je ispunila sve uvjete tražene za odobravanje novog programa", koji obuhvaća pomoć od 130 milijardi eura te brisanje dijela grčkog duga. Venizelos je u Bruxelles doputovao u pratnji premijera Lukasa Papademosa. Ministri financija eurozone trebali bi odobriti drugi paket pomoći EU-a i MMF-a Grčkoj vrijedan 130 milijardi dolara kako bi se izbjegao bankrot te visoko zadužene članice eurozone.

TEHERAN - Iran će prekinuti prodaju nafte i drugim europskim zemljama, a ne samo Francuskoj i Velikoj Britaniji, nastavi li se Europa "neprijateljski ponašati" prema Teheranu, rekao je u ponedjeljak predsjednik iranske državne naftne tvrtke NIOC-a Ahmad Galebani. Galebani je, prenosi agencija Mehr, rekao da bi tom odlukom napose bili obuhvaćeni Njemačka, Španjolska, Italija, Grčka, Portugal i Nizozemska. Ova najnovija mjera je odgovor na embargo koji je Europska unija u siječnju uvela na kupnju iranske nafte, u okviru pooštravanja sankcija Iranu zbog njegova spornog nuklearnog programa. Teheran je u nedjelju objavio da obustavlja svaku prodaju nafte Francuskoj i Velikoj Britaniji, dvjema zemljama EU-a koje su se najviše zauzimale za uvođenje sankcija Iranu. Ta je odluka ponajprije simbolična, budući da su London i Pariz gotovo potpuno prekinuli uvoz iranske sirove nafte s obzirom da potpuni embargo EU-a na uvoz iranske sirove nafte treba stupiti na snagu 1. srpnja. Italija, Španjolska i Grčka koje kupuju najveći dio iranske sirove nafte namijenjene europskom tržištu mogle bi se ipak naći u nezgodnom položaju ako Teheran ostvari svoju prijetnju. Iran je 2011. prodavao Europskoj uniji oko 500.000 barela sirove nafte na dan, što je gotovo 20 posto njegova izvoza.

TEHERAN - Dva ratna broda koja je Iran prošlog tjedna poslao u Sredozemno more uplovila su u sirijsku luku Tartous sa zadaćom da "obučavaju" sirijsku mornaricu, izvijestila je u ponedjeljak televizijska mreža za 24-satno informiranje Irinn. Ta dva broda, razarač Naghdi i transportni brod Kharg, "namijenjena su obuci sirijske mornarice na temelju ugovora (o vojnoj suradnji) zaključenog" između Teherana i Damaska, dodaje mreža na svojoj internetskoj stranici. Mreža nije navela o kakvoj je obuci riječ. Ovo je tek drugi put nakon Islamske revolucije 1979. da iranski ratni brodovi ulaze u Sredozemno more. Prva misija Kharga i fregate Alvanda u Siriji u veljači 2011. potaknula je zabrinutost Izraela koji je svoju mornaricu stavio u stanje pripravnosti, dok je Washington upozorio iranske brodove da "ne poduzimaju nikakvu akciju koja bi mogla ugroziti sigurnost". Izrael je u subotu upozorio da će "pratiti kretanje dvaju brodova i paziti da se ne približe izraelskoj obali". Ovaj ulazak iranskih brodova u Mediteran treba "pojačati prisutnost Irana u međunarodnim vodama, što je njegovo prirodno pravo i potvrda naše pomorske moći", rekao je u ponedjeljak iranski ministar obrane Ahmad Vahidi za službenu agenciju Irnu. Nazočnost iranskih brodova u sirijskoj luci događa se u času kada režim u Damasku, glavnog saveznika Teherana na Bliskom istoku, potresa narodna pobuna koju vlasti guše u krvi.

PODGORICA - Situacija s nevremenom koje je Crnoj Gori proteklih dana donijelo mnoge nevolje polako se stabilizira pa vlada razmišlja o tome da predloži parlamentu ukidanje izvanrednog stanja, priopćio je u ponedjeljak premijer Igor Lukšić. Mnoge magistralne ceste su otvorene za promet, a nastava u obrazovnim ustanovama trebala bi početi u utorak. Međutim, problema još uvijek ima, jer su mnoga područja na sjeveru Crne Gore i dalje zametena pa im se svakodnevno helikopetrima dostavljaju hrana i lijekovi. Crnogorskim službama upomoć je pritekao i NATO, a od petka je crnogorskom stožeru za izvanredne situacije na raspolaganju i helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, s osam pripadnika Oružanih snaga RH, koji je protekla dva dana bio je veoma aktivan i nalazio se neprekidno i po nekoliko sati u zraku. Posada i helikopter Mi8-MTV-1, osposobljeni za letenje u snježnim uvjetima i za aktivnosti traganja i spašavanja, a sudjelovali su u akcijama pomoći koje provode crnogorska vojska i uprava policije po planu kriznog stožera. Pozivu za pomoć crnogorske vlade upućenom NATO-u, pored Hrvatske, odazvale su se Slovenija i Grčka, a vlada SAD-a uputila je dva specijalna helokoptera iz svoje baze u Njemačkoj. Radi se o helikopterima tipa Crni jasteb, s više od 40 članova posade, jedan specijaliziran za hitnu medicinsku evakuaciju, a drugi pogodan za transport tereta.

PARIZ - Francuska je odlučila povući na konzultacije svog veleposlanika u Kigaliju pošto su ruandske vlasti odbile dati agreman za njegovu nasljednicu, objavilo je u ponedjeljak ministarstvo vanjskih poslova. Tjednik Jeune Afrique piše da je službeni Kigali odbio odobriti imenovanje Helene Le Gal na dužnost veleposlanice u Ruandi jer je ona navodno odana suradnica francuskog šefa diplomacije Alaina Juppea, kojega smatraju protivnikom vlasti u Kigaliju. Glasnogovornik francuskog MVP-a odbio je komentirati te napise i rekao da su odnosi dviju zemalja u usponu otkako je predsjednik Nicolas Sarkozy u veljači 2010. posjetio Kigali. Za ministra vanjskih poslova Juppea govori se da ne prihvaća vladu u Kigaliju i da je kazao kako ne "kani stisnuti ruku" ruandskome predsjedniku Paulu Kagameu niti putovati u Ruandu sve dok tom zemljom kruži izvješće koje optužuje Francusku za umiješanost u genocid iz 1994. Juppe takve navode odbacuje kao "laži i izmišljotine". U međuteničkom sukobu 1994., naoružani pripadnici naroda Hutu ubili su između pola milijuna do 800.000 pripadnika manjinskog naroda Tutsi. Juppe je tada bio francuski ministar vanjskih poslova.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙