FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 18. veljače 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

PRAG - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović doputovao je u subotu u Prag gdje će sudjelovati na neformalnom sastanku s predsjednicima Češke, Slovačke i Srbije na kojem će se raspravljati o aktualnom stanju u Europskoj uniji i europskoj perspektivi jugoistočne Europe. Ovo je prvi sastanak u ovom formatu, a održava se na inicijativu češkog predsjednika Vaclava Klausa koji je pozvao trojicu svojih kolega po dužnosti na sastanak u dvorac Lany, 35 kilometara udaljen od Praga. Sastanak počinje u subotu poslijepodne, a nakon njegova završetka predviđena je tiskovna konferencija na kojoj će govoriti predsjednik Josipović, predsjednik Klaus, slovački predsjednik Ivan Gašparovič i srbijanski Boris Tadić.

SARAJEVO - Zamjenik američke državne tajnice William Burns izjavio je u subotu u Sarajevu kako je bosanskohercegovačkim dužnosnicima a kojima je razgovarao u petak prenio jasnu poruku potpore američkog predsjednika Baracka Obame i državne tajnice Hillary Clinton u naporima za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH i cjelovitu provedbu Daytonskog sporazuma. Nakon razgovora vođenih s članovima Predsjedništva BiH, predsjedateljem Vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom i ministrom vanjskih poslova Zlatkom Lagumdžijom, Burns je za bosanskohercegovačke novinske agencije u subotu kazao kako SAD žele vidjeti BiH u članstvu NATO-a i Europske unije te su joj na tom putu spremne dati svu potrebnu potporu.

DAMASK - Pomoćnik kineskog ministra vanjskih poslova Zhai Jun, u posjetu Damasku, pozvao je u subotu sve strane u Siriji da "hitno prekinu nasilje" koje potresa zemlju, po završetku razgovora s predsjednikom Bašarom al-Asadom. Ocijenio je potrebnim "najbrži mogući povratak smirivanju jer je to u interesu čitavog sirijskog naroda", dodajući da je "kinesko iskustvo pokazalo da ne može biti gospodarskog napretka ako nema stabilnosti". Kineski izaslanik zaželio je osim toga da se sljedeći parlamentarni izbori u Siriji, kao i referendum o novom Ustavu, "odvijaju bez prepreka".

ISLAMABAD - Afganistan je optimističan da će Pakistan kao regionalna sila pomoći vladi u Kabulu u procesu pomirbe s Talibanima, rekao je u subotu Aimal Faizi, glasnogovornik afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija. Pakistanci su uvijek govorili da podupiru mir u Afganistanu ali su Afganistanci oprezni zbog povijesnih veza između talibana i pakistanske obavještajne službe. Međutim razgovori Karzaija i pakistanskih čelnika ovog tjedna su ohrabrujući, rekao je Faizi. "Uočili smo veliku promjenu među Pakistancima. Atmosfera je puno bolja i optimističniji smo da će nam pomoći", dodao je on u razgovoru za Reuters u Islamabadu.

MOSKVA - Nekoliko desetaka tisuća pristaša ruskog premijera Vladimira Putina, kandidata za predsjedničke izbore 4. ožujka, u subotu je organiziralo skupove potpore u nekoliko gradova u Rusiji, pokušavajući osujetiti prosvjede oponenata. Divovski miting u korist Putina predviđen je za 23. veljače u Moskvi pod krilaticom "Štitimo zemlju!" a organizatori se nadaju ondje okupiti 200.000 osoba. Oporba će odgovoriti u glavnom gradu 26. veljače nadajući se okupiti tisuće prosvjednika koji će formirati ljudski lanac oko Moskve.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙