FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 16. veljače 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina mora provesti presudu Europskog suda za ljudska prava koji je ocijenio da njen ustav i izborni zakon diskriminiraju pripadnike nacionalnih manjina i to ostaje temeljni preduvjet za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) kojega je ta zemlja potpisala s Europskom unijom, izjavio je posebni predstavnik EU za BiH Peter Sorensen. On je kazao kako je ohrabrujuće to što je državni parlament od početka ove godine ipak usvojio zakone o popisu stanovništva te o sustavu državne pomoći. Presudom iz 2009. godine Europski sud za ljudska prava konstatirao je kako su odredbe Ustava BiH i izbornog zakona koje samo pripadnicima tri konstitutivna naroda dopuštaju kandidiranje za članove Predsjedništva BiH i za zastupnike u Domu naroda parlamenta BiH protivne Europskoj konvenciji o ljudskih pravima te kako se stoga moraju izmijeniti.

BEOGRAD - Preliminarni rezultati, objavljeni nakon što je sinoć završen referendum u četiri općine na sjeveru Kosova naseljene pretežito Srbima, pokazuju da kosovske vlasti ne prihvaća skoro sto posto Srba koji su glasovali, izvješćuju u četvrtak mediji u Beogradu. Na dvodnevnom referendumu, Srbi sa sjevera Kosova u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, izjašnjavali su se o pitanju "Prihvaćate li institucije takozvane Republike Kosovo?". Ukupno je glasovalo oko 75 posto građana sa biračkim pravom, pri čemu je 99,74 posto njih na referendumsko pitanje odgovorilo negativno, odbacujući kosovske vlasti, dok je pozitivno stajalište izrazilo 0,26 posto građana, prenose mediji.

HONG KONG - Povjerenik EU-a za trgovinu Karel De Gucht nije zabrinut zbog mogućeg utjecaja iranske odluke o zaustavljanju izvoza nafte u šest europskih zemalja i izjavio je u četvrtak da takva prijetnja neće promijeniti europsko protivljenje iranskom nuklearnom programu. Iranska televizijska postaja na engleskom jeziku, Press TV, objavila je u srijedu da je Iran zaustavio izvoz nafte u Nizozemsku, Grčku, Francusku, Portugal, Španjolsku i Italiju - svoje najveće kupce u EU-u - u znak odmazde za zabranu Unije na uvoz iranske sirove nafte koja bi trebala stupiti na snagu u srpnju. Međutim, iransko ministarstvo za naftu opovrgnulo je to medijsko izvješće. Da Gucht je izjavio da će se EU prilagoditi utjecaju bilo kakve iranske akcije te da Europa ostaje predana zaustavljanju iranskog nuklearnog programa.

BEČ - Iran je predložio da se što prije nastave pregovori sa svjetskim silama o nuklearnom programu, pokazalo je pismo koje je Teheran poslao visokoj predstavnici EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, a u čiji je posjed došao Reuters u četvrtak. Kratko pismo, u kojem nisu ponuđeni posebni prijedlozi glede nuklearnog pitanja, teško će uvjeriti zapadne države da je Teheran spreman ući u važne pregovore za rješavanje dugotrajnog spora. "Mi izražavamo našu spremnost na dijalog o nizu različitih pitanja koji može postaviti temelje za konstruktivnu... suradnju", navodi se u pismu od 14. veljače koje je potpisao glavni iranski nuklearni pregovarač Said Džalil.

VATIKAN - Sveti Otac Benedikt XVI. kreirat će u subotu dvadesetdvojicu novih kardinala, među kojima će osamnaestorica moći birati njegova nasljednika na konklavama, u prigodi četvrtog konzistorija u svom pontifikatu. Ovime je njemački Papa u svom pontifikatu kreirao 63 kardinala od 125 koji mogu birati papu. Ivan Pavao II. kreirao je 62 kardinala. Katolička crkva ima 213 kardinala. Svečanost proglašenja novih kardinala pojednostavnit će se na Papin zahtjev. Podjela bireta, prstena i naslova odvijala se ranije na tri svečanosti a sada će se organizirati zajedno u subotu. Kardinali će sutradan s Papom održati svečanu misu. Po završetku konzistorija Benedikt XVI. će proglasiti trojicu novih svetaca i četiri svetice.

MOSKVA - Rusija je u 2011. izvezla vojne opreme u vrijednosti 13,2 milijarde dolara i tako ostvarila rekord, usprkos gubitku tržišta u arapskim zemljama i kineskoj konkurenciji, rekao je visoki ruski dužnosnik. Od tog iznosa, 25 posto izvoza bilo je namijenjeno Indiji, 15 posto Alžiru i 10 posto Vijetnamu, trima tradicionalnim ruskim kupcima, rekao je Mihail Dmitrijev, direktor Savezne službe za vojno-tehničku suradnju, a prenosi u četvrtak dnevnik Vedomosti.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙