FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Osijeku otvorena izložba snježnih skulptura

Autor: Verica Sikora
OSIJEK, 15. veljače 2012. (Hina) - U povijesnoj osječkoj jezgri Tvrđi na Trgu Svetoga Trojstva večeras je predstavljena jedinstvena izložba snježnih skulptura, koje su u proteklih deset snježnih dana oblikovali akademski kipari iz Hrvatske, Ukrajine i studenti osječke Umjetniče akademije.

Oko baroknog spomenika Svetog Trojstva „okupili“ su se „snježni stanovnici najneobičnijeg grada - Rimljanin, viking, polarni medvjed, osječki bračni par - koji uz pleter, kaljevu peć i ostale snježne skulpture visoke 2,5 metra predstavljaju izniman doživljaj za sve Osječane“, rekao je otvarajući „snježni grad“ ravnatelj Muzeja Slavonije Grgur Nenad Ivanković.

To je jedinstveni projekt, a prizor u osvjetljenoj baroknoj Tvrđi izaziva divljenje, rekao je, dodajući kako su te snježne skulpture vrhunska umjetnost, a budući da im je vijek kratak, "ujedno govore o životnoj mijeni“.

Snježne skulpture su dio projekta Grada Osijeka i Nikole Fallera, akademskog kipara i predsjednika Udruge „Slama“, a obuhvaća umjetničke instalacije u Osijeku tijekom sva četiri godišnja doba. Koriste se isključivo prirodni materijali, na proljeće će to biti trava, u ljeto slama, na jesen lišće, "a ovaj prvi, snježni, projekt nevjerojatnom brzinom vinuo je Osijek u vrh medijske popularnosti", rekao je Željko Lončar, voditelj Ureda za protokol i promidžbu.

Za Osječane i ostakle koji su došli razgledati snježnu izložbu Grad Osijek pripremio je topli čaj i kolačiće.

(Hina) xvsik yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙