FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpisan ugovor o uređenju lošinjske palače u kojoj će biti smješten Apoksiomen

Autor: dsil
RIJEKA, 9. veljače 2012. (Hina) - Ugovor o rekonstrukciji palače Kvarner u Malom Lošinju gdje će biti trajno smještena antička skulptura Apoksiomen, potpisali su malološinjski gradonačelnik Gari Capelli i predsjednik Uprave zajednice ponuditelja Radnik d.d., izvijestili su iz grada Malog Lošinja.

Gradonačelnik Capelli istaknuo je prilikom potpisivanja ugovora da će se usporedno s izvođenjem građevinskih radova pripremati i dokumentacija za osnivanje zajedničke ustanove Ministarstva kulture i grada koja će voditi sve poslove vezane uz muzej Apoksiomena.

Ugovorna cijena radova, koji bi trebali početi za dva tjedna, iznosi 12,6 milijuna kuna s PDV-om, a rok dovršetka je 15 mjeseci.

Skulpturu Apoksiomena pronašao je belgijski turist, ronilac Rene Wouters na dubini od 45 metara u podmorju otočića Vele Orjule kod Lošinja.

Skultpura je ležala zaglavljena između dvije stijene, što je spriječilo padanje u još veću dubinu. Leđa, dio glave i vrata te stražnji dio desne noge bili su zatrpani muljem. Statua je visoka 192 centimetra, izrađena je od bronce i stara je više od 2000. godina.

Zasad je jedini veliki bronačani kip pronađen na zapadnoj obali Jadrana a lošinjski Apoksiomen je najcjelovitiiji i najbolje očuvan od dosad poznatih prototipa kipa Apoksiomena, mladog atleta koji struže ulje i nečistoću s tijela nakon sportske aktivnosti.

Apoksiomen je trenutno u zagrebačkom muzeju Mimara.

(Hina) xdsil ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙