FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Više ozljeda kod daskaša nego skijaša

Autor: spuc
NEW YORK, 2. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Ozljede među osobama koje daskaju na snijegu nešto su češće nego među skijašima, a najviše stradaju neiskusne mlađe 'snowboarderice', pokazalo je istraživanje provedeno u američkom skijalištu u Vermontu.

Najčešće ozljede kod daskanja na snijegu su ozljede ručnog zgloba ili ramena dok skijaši najčešće ozlijede ligamente u koljenu, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Sports Medicine.

Broj ozljeda kod daskaša u početku je varirao no posljednjih godina stalno viši je nego kod skijaša, kazao je Robert Johnson s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Vermontu u Burlingtonu koji je vodio istraživanje.

Johnson i njegov tim analizirali su izvješća o ozljedama zabilježenim u skijalištu Sugarbush Resort u Warrenu u razdoblju od 1998. do 2006. godine. U tom razdoblju pomoć je u bolnici zbog ozljeda zatražilo 12 tisuća osoba.

Dok su daskaši činili 17 posto posjetitelja skijališta, njihov udio među ozlijeđenima bio je veći - 19 posto. Istraživači navode da je posljednjih deset godina postotak ozlijeđenih daskaša kontinuirano veći od ozlijeđenih skijaša.

Jedna petina odraslih ozlijeđenih daskaša i gotovo dvoje od svako petero ozlijeđene djece pomoć je potražilo zbog iskretanja ručnih zglobova ili prijeloma zbog dočekivanja na ruke prilikom pada na snijeg. Prijelomi ključne kosti i potresi mozga činili su četiri posto ozljeda kod odraslih daskaša i pet posto kod djece.

Među odraslim skijašima rupture i druge ozljede ligamenata koljena činile su trećinu ozljeda, dok su natučeni mišići nogu češći kod djece, kazao je Johnson.

Ukupno, i najveći dio ozlijeđenih skijaša i daskaša pripadao je skupini mlađih i neiskusnijih osoba. "Kad imate veliku skupinu mladih koja pokušava učiti nešto slično ekstermnim sportovima - bit će više ozljeda", kazao je radiolog David Salonen iz Toronta koji se bavi sportskim ozljedama. "Mlađe osobe imaju sklonost isprobavati granice svojih sposobnosti", pojasnio je.

(Hina) xps ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙