FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zbog aflotoksina Mercator povlači suhe smokve iz Turske

Autor: lfia
LJUBLJANA, 13. veljače 2012.(Hina) - Slovenski trgovački lanac Mercator objavio je u ponedjeljak da povlači iz prodaje suhe smokve iz Turske za koje je inspekcijskim pregledom na prijavu potrošača utvrđeno da sadrže koncentraciju aflatoksina koja nije dopuštena pravilima Europske unije.

Riječ je o 250-gramskom pakiranju suhih smokava turskog proizvođača Figsan dis Ticaret iz Izmira. Oni koji su smokve već kupili pozvani su da ih vrate u trgovine.

Aflatoksini su toksični produkti plijesni Aspergillus flavus, koji mogu biti prisutni u stočnoj hrani, sirovinama i poluproizvodima za proizvodnju ljudske hrane, kao i u gotovoj ljudskoj hrani - žitaricama, kukuruzu, krumpiru, voću, orašastom voću (posebno kikirikiju), sjemenkama pamuka, i hrani životinjskog podrijetla, posebno mlijeku, ukoliko su životinje hranjene kontaminiranom stočnom hranom.

Prošlog i početkom ovog mjeseca bio je je privremeno zabranjen i otkup mlijeka s nekoliko slovenskih mliječnih farmi koje su za stočnu hranu koristile kukuruzni šrot dva domaća proizvođača za koji je ustanovljeno da sadrži aflotoksin u povećanim koncentracijama.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙