FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: uzrok aflotoksina nepravilno skladištenje kukuruza

Autor: lfia
LJUBLJANA, 27. siječnja 2012.(Hina) - Uzrok povišene koncentracije aflotoksina u mlijeku s četiri farme u Sloveniji kojima je izdana privremena zabrana prodaje bila je manja količina nepravilno skladištenog kukuruza, objavili su slovenski mediji.

Vlasnik tvrtke "Vajet" iz Ajdovščine, koja se bavi proizvodnjom stočne hrane, priznao je da su početkom mjeseca od jednog lokalnog poljoprivrednog proizvođača kupili četiri tone kukuruza koji je samljeven, ali je naknadna analiza pokazala da nije bilo pravilno skladišten i sušen pa se je u njemu razvio aflotoksin M1 koji se razvija uslijed plijesni.

"Dnevno upotrijebimo 50 tona kukuruza, ali su te četiri tone išle u proizvodnju bez kontrole. Bio je to lijep kukuruz, bez posebnog mirisa, sada znamo da smo pogriješili", izjavio je za dnevnik "Primorske novice" od petka vlasnik tvrtke Evgen Kosmač.

On tvrdi da se radilo o nesretnom spletu okolnosti, ali i dobroj pouci zbog koje im se više neće dogoditi da bilo koja sirovine ide u proizvodnju bez prethodne kontrole. Štetu zbog prisutnosti aflotoksina procijenio je na najmanje 100.000 eura, ne računajući štetu kod otkupljivača mlijeka i mljekara. Računa se da je pojava aflotoksina na vrijeme uočena od strane veterinarskih službi pa kontrole nisu pokazale prisutnost tog mlijeka u trgovinama.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙