FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael: Treći dan općeg štrajka

Autor: vrad
JERUZALEM, 10. veljače 2012. (Hina/AFP) - Opći štrajk nastavlja se u petak u Izraelu, treći dan zaredom, budući da se vlada i sindikati nisu uspjeli dogovoriti, rekao je glasnogovornik sindikalne središnjice Histadrout.

"Pregovori sindikata i vlade su propali", rekao je taj glasnogovornik za agenciju France Presse.

Pregovori su zapeli oko statusa i uvjeta zapošljavanja tristotinjak tisuća radnika zaposlenih na određeno vrijeme u javnom i dijelom u privatnom sektoru, koji su u lošijem položaju u odnosu na njihove stalno zaposlene kolege.

U štrajku sudjeluju vladini uredi i bolnice, lokalna uprava, pošta, elektroenergetska poduzeća, osiguravateljske tvrtke, banke, željeznica, luke, burza i dio škola.

Međunarodna zračna luka Ben Gurion u Tel Avivu i luke i dalje rade sve do početka šabata u petak poslijepodne, na dan tjednog odmora, koji se završava u subotu predvečer.

Glavni tajnik Histadrouta Ofer Eini rekao je za medije da je dogovor, koji je bio pred zaključenjem, propao kada je ministar financija Youval Steinitz zatražio od sindikata da odustanu od štrajka u iduće četiri godine, što su potonji odbili.

Vlada je pristala na ustupke u vezi sa statusom radnika zaposlenih na određeno vrijeme, ali odbija svim takvim zaposlenicima dati ista prava kao njihovim stalno zaposlenim kolegama, zbog toga što bi takva mjera, po njezinoj procjeni, imala "strašan" učinak na gospodarstvo.

Nadalje, Eini misli da strane trebaju nastaviti pregovore u subotu navečer i pomak u pregovorima predstaviti u nedjelju na sudu za društvena pitanja u Jeruzalemu koji će eventualno odlučivati o zakonitosti nastavka štrajka.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙