FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Janša predstavio program vlade i najavio rezove

Autor: lfia
LJUBLJANA, 10. veljače 2012.(Hina) - Mandatar za sastav nove slovenske vlade Janez Janša izjavio je u petak da Sloveniju ove i sljedeće godine čekaju ozbiljni proračunski rezovi i smanjivanje potrošnje nakon godina zaduživanja, ukoliko za dvije-tri godine želi doći na put "normalnog gospodarskog razvoja".

"Ove godine javnu potrošnju moramo smanjiti za oko 10 posto u odnosu na prošlu. Ne radi se o štednji nego o realnosti, treba smanjiti proračunski deficit jer ga više ne možemo financirati zaduživanjem", rekao je Janša na izvanrednoj sjednici parlamenta koji će kasno popodne glasovati o imenovanju njegove peterostranačke koalicijske vlade u kojoj je 12 ministara, predstavljajući program rada buduće vlade.

Janša je dodao da je riječ o neophodnom koraku za financijsku konsolidaciju države koja se zadnjih godina previše zaduživala, ali i kasnila s mjerama izlaska iz gospodarske krize koje su provele neke druge članice EU, poput baltičkih država, racionalizacijom i rezovima koji su bili mnogo drastičniji, što im je omogućilo ponovni gospodarski rast.

Do financijske konsolidacije i ponovnog gospodarskog rasta Slovenija ne može doći samo predviđenim smanjenjem državnog aparata i proračunskim rezovima jer bi to stvorilo spiralu negativnog rasta, zato će vlada, najavio je Janša, uz te mjere istodobno provoditi gospodarsku politiku zasnovanu na stimuliranju investicija i poduzetništva, kako bi se otvarala nova radna mjesta i smanjila visoka nezaposlenost. Mjere za rast gospodarstva i stvaranje novih radnih mjesta najbolji su oblik socijalne politike", naglasio je Janša, odbivši primjedbe da "neoliberalnom" ekonomskom politikom nova vlada želi ukinuti sva socijalna prava.

Kao neke od ključnih mjera u mandatu nove vlade Janša je najavio skraćivanje rokova plaćanja budući to šteti malim i srednjim poduzećima te poduzetnicima, ali i smanjivanje administrativnih blokada i birokratskih postupaka pri izdavanju urbanističkih dozvola i zahvata, što koči neke već započete ili planirane investicije, zatim skraćivanje sudskih postupaka u gospodarskim sporovima, smanjivanje troškova rada za poslodavce te investicijske olakšice za ulagače.

U tu svrhu idućih će se godina smanjivati i porez na prihod poduzeća, a nova vlada pozitivno gleda i na strane investicije, koje su, kako je istaknuo, neophodne i zbog kojih treba promijeniti slovenski "mentalitet" odnosno neprijateljsko raspoloženje prema stranim investicijama, prisutno u dijelu javnosti i interesnim krugovima.

Ozračje neraspoloženja prema strancima koji žele investirati u Sloveniji stvaraju domaći monopolistički krugovi sa stvarnim političkim i gospodarskim interesom, a onda to kamufliraju kao tzv. "nacionalni interes", zbog toga ima i slučajeva da investitori Sloveniju napuštaju ili se s postupcima privatizacije predugo čeka, ocijenio je Janša.

Kao jedan od prioriteta u radu buduće vlade Janša je naveo "sanaciju bankarskog sustava", kako bi on opet mogao servisirati gospodarstvo, odnosno davati kredite, što je u prošloj godini potpuno zaustavljeno.

Stvaranje novih radnih mjesta putem stimulacija za investitore i poduzetnike jedini je način za izlazak iz krize, ali i za financijsku i fiskalnu stabilizaciju jer novozaposleni uplatom poreza, potrošnjom i doprinosima pune državni proračun, rekao je Janša.

Samo racionalizacijom i trošenjem u okviru raspoloživih prihoda, te stvaranjem novih radnih mjesta, Slovenija se u roku dvije-tri godine može vratiti na put "normalnog razvitka", a u međuvremenu održati sadašnje funkcioniranje sustava kao što su mirovinski i zdravstveni te sustav socijalne pomoći u "koliko toliko" prihvatljivim okvirima, ustvrdio je Janša pozvavši sindikate i oporbu da takve mjere podrže i obećavši suradnju i dijalog.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙