FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janša najavio odricanja i ekonomski oporavak bez novih zaduživanja

Autor: lfia
LJUBLJANA, 25. siječnja 2012.(Hina) - Najvjerojatniji predsjednik nove slovenske vlade Janez Janša izjavio je u srijedu da će njegova petostranačka koalicija voditi politiku štednje i financijske stabilizacije kako bi došlo ekonomskog oporavka zemlje i novog gospodarskog rasta, ali bez novih zaduživanja.

"U središtu će biti dobrobit i blagostanje građana. Do toga se može doći samo zdravim ekonomskim rastom i zapošljavanjem, ova koalicija će prekinuti s politikom olakog zaduživanja države", rekao je najvjerojatniji novi premijer nakon što je pet stranaka s 50 zastupnika u 90-članskom parlamentu, predvođenih njegovom Slovenskom demokratskom strankom (SDS) potpisalo koalicijski sporazum kojemu su dali naziv "Ugovor za Sloveniju 2012.-2015."

Predsjednici pet stranaka desnice i desnog centra njime su se obvezali da će njihovi zastupnici u subotu na izvanrednoj sjednici parlamenta glasovati za Janšu kao mandatara nove vlade. To prije dva tjedna zbog nedostatka četiri glasa nije uspjelo Zoranu Jankoviću, čija je stranka Pozitivna Slovenija na prijevremenim izborima 4. prosinca lani osvojila najviše glasova i mjesta u parlamentu.

Jnaša je rekao da će stranke koje ga predlažu za predsjednika nove vlade djelovati bez ideoloških opterećenja i da će se usmjeriti na ekonomska pitanja koja su akutna.

"Najteže zadaće čekaju nas u presudnih prvih osamnaest mjeseci, a kritični i sudbonosni test za koaliciju, ali i državu bit će donošenje rebalansa proračuna za ovu godinu", rekao je Janša.

Stranke u njegovoj koaliciji načelno su se dogovorile da će proračunske izdatke u ovoj godini smanjiti za 800 milijuna eura. Neki ekonomisti taj cilj drže upitnim bez rezanja plaća u javnoj upravi i odricanja na području socijalnih i drugih prava, što će izazvati protivljenja sindikata.

"Morat ćemo se odreći svega što sami ne možemo financirati svojim prihodima i rastom", upozorio je Janša.

On je izrazio žaljenje što ulazak u koaliciju nisu prihvatili Socijalni demokrati (SD) Boruta Pahora koji, kako sada stoje stvari, ostaju u oporbi zajedno s Pozitivnom Slovenijom Zorana Jankovića, inače najbrojnijom strankom u parlamentu po broju zastupničkih mjesta. Janša je izrazio očekivanje da će Pahorova stranka prema njegovoj budućoj vladi imati konstruktivan odnos.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙