FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski parlament sutra potvrđuje Janšinu koalicijsku vladu

Autor: lfia
LJUBLJANA, 9. veljače 2012.(Hina) - Slovenski parlament u petak će na izvanrednoj sjednici glasovati o potvrđivanju nove vlade koju je sastavila petostranačka koalicija na čelu s Janezom Janšom.

Janša je za mandatara nove vlade izabran prošlog petka glasovima 51 zastupnika od 90 koliko ih je u parlamentu. To se dogodilo nakon što parlamentarnu većinu za sastav vlade nije uspio osigurati bivši ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, čija je stranka Pozitivna Slovenija na izborima 4. prosinca prošle godine osvojila najviše glasova.

Očekuje se da će nova vlada odmah nakon potvrde, za što je potrebna natpolovična većina glasova zastupnika, dati prisegu i održati konstitutivnu sjednicu, te da će doći do primopredaje dužnosti između dosadašnjeg premijera Boruta Pahora i Janše kao novog premijera.

Pahorovi Socijalni demokrati (SD) s 10 osvojenih zastupničkih mandata, što je skoro tri puta manje na izborima 2008. godine, u novom parlamentarnom ciklusu ostaju u oporbi zajedno s Jankovićevom strankom.

O ciljevima nove vlade Janša će govoriti tijekom sutrašnje parlamentarne sjednice.

Janša je prilikom izbora za mandatara prije tjedan dana kao glavni cilj nove vlade istaknuo izlazak iz gospodarske krize i uravnoteženje državnog proračuna čiji, deficit od dvije milijarde eura više nije održiv. Najavio je zaustavljanje zaduživanja i proračunske rezove još u ovoj godini, kako bi se stvorili uvjeti za stvaranje novih radnih mjesta te jači gospodarski rast od europskog prosjeka pred kraj četvorogodišnjeg mandata.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙