FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pahor upozorava na odgovornost zastupnika

Autor: lfia
LJUBLJANA, 12. siječnja 2012.(Hina) - Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor, čija vlada do imenovanja nove nastavlja obavljati tekuće poslove, u četvrtak je predložio donošenje paketa više zakona za održavanje financijske stabilnosti, među ostalim i zakon prema kojemu bi se zaduživanje države zamrznulo na 48 posto BDP-a.

Pahor je na konferenciji za novinare izjavio da će o paketu zakona idućih dana razgovarati s predsjednicima stranaka u novom parlamentu, jer njegova vlada više nema punih ovlasti, ali je naglasio da paket zakona smatra nacionalnim interesom, osobito u uvjetima političke krize, kad Slovenija ni nakon parlamentarnih izbora početkom prosinca prošle godine još uvijek nema novu vladu.

Na sastanku s predsjednicima parlamentarnih stranaka Pahor namjerava govoriti i o obvezama koje članicama Europske unije donosi nacrt fiskalnog pakta, kako bi dobio potrebna usmjerenja.

O tome će krajem mjeseca naime biti riječi na novom summitu EU-a u Bruxellesu, gdje će Sloveniju predstavljati Pahor jer država još nema izabranog predsjednika vlade i novu vladu, niti oblikovanu parlamentarnu većinu.

Pahor je odbio komentirati glasovanje u parlamentu na kojemu u srijedu Zoran Janković nije dobio potrebu većinu glasova za formiranje vlade, a nije želio ni odgovoriti na pitanje bi li njegovi Socijalni demokrati (SD) bili spremni o formiranje nove vlade razgovarati sa Slovenskom demokratskom strankom (SDS) koju vodi Janez Janša.

Pahor je međutim izrazio zabrinutost stanjem političkog vakuuma u Sloveniji zbog očekivane stagnacije gospodarske aktivnosti u ovoj godini, zbog čega je potreba financijske i fiskalne stabilizacije još akutnija jer bi nova vlada zbog smanjenih očekivanja rasta proračunske rashode u ovoj godini morala smanjiti za 700 milijuna eura, a u suprotnom računati i na mogući pad kreditnog rejtinga države.

"Svijet se vrti sve brže, a Slovenija stoji ukopana na mjestu, što dulje potraje sadašnje stanje, trošak te operacije bit će veći", rekao je Pahor.

"Ako se ovo stanje bude produljivalo, prijeti nam da padnemo na rub zdrave jezgre eurozone. To Sloveniji nije potrebno i to ne zaslužuje jer ima relativno dobre gospodarske i socijalne parametre", dodao je Pahor.

Priligu za izlazak iz sadašnjeg stanja Pahor vidi "odgovornom ponašanju" izabranih članova u novom parlamentu.

"Na izabranim je predstavnicima da nađu najbolji put, pri čemu moraju voditi računa o izbornom rezultatu", rekao je Pahor na konferenciji za novinare.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙