FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varaždinski vijećnik kazneno prijavio gradonačelnika

Autor: vvar
VARAŽDIN, 9. veljače 2012. (Hina) - Varaždinski vijećnik Nino Lučić podigao je danas kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Gorana Habuša zbog zloporabe položaja i ovlasti koje je, kako navodi, gradonačelnik počinio tužbenim zahtjevom za proglašenje ništetnima ugovora s tvrtkom T7 VIS o zbrinjavanju otpada, zbog čega bi, kako tvrdi, ta tvrtka mogla tužiti grad za naknadu štete.

"Habuš svojim samovoljnim djelovanjem iznimno šteti Varaždinu te zbog nepoštovanja i neispunjenja ugovornih obveza izlaže grad tužbama koje bi ga mogle dovesti u ozbiljne financijske i ekološke probleme", kaže se u priopćenju kojim je nezavisni vijećnik Lučić, odvjetnik po struci, izvijestio javnost da je podigao kaznenu prijavu protiv gradonačelnika. Poručuje da je presedan tumačenje i stajalište Habuša da samim činom podizanja tužbe ugovori ne obvezuju ugovorne strane i ne trebaju se poštovati.

Varaždinski gradonačelnik Habuš, koji je nedavno izvijestio da je grad pronašao bolje rješenje za zbrinjavanje smeća od onog u tvornici za mehaničko-biološko zbrinjavanje otpada (MBO), na podizanje kaznene prijave odgovara da mu je pred Varaždincima savjest potpuno čista i kako je siguran da radi u njihovu najboljem interesu.

Lučić u svojoj prijavi Općinskom državnom odvjetništvu navodi da je Habuš kao službena i odgovorna osoba grada, protivno odredbama Statuta grada Varaždina i zaključcima Gradskog vijeća, kako bi tvrtki T7 VIS kao vlasniku MBO tvornice prouzročio štetu velikih razmjera, iskoristio svoj položaj prekoračivši granice svojih ovlasti te protiv tvrtke T7 VIS i gradske komunalne tvrtke Varkoma 23. siječnja osobno podnio tužbu i od Trgovačkog suda u Varaždinu zatražio da ugovore vezane uz zbrinjavanje otpada proglasi ništetnima.

Lucić smatra da je Habuš podnošenjem tužbe protiv tvrtaka T7 VIS i Varkoma te upućivanjem zahtjeva Trgovačkom sudu u Varaždinu da ugovore vezane uz zbrinjavanje otpada u novoizgrađenoj MBO tvornici u Brezju proglasi ništetnima počinio kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti. Budući da je riječ upravo o onim aktima koji su izričitom odlukom Gradskog vijeća "izuzeti od pokretanja bilo kakvih postupaka radi utvrđenja ništetnosti", Habuš je počinio kazneno djelo protiv službene dužnosti zloporabom položaja i ovlasti, smatra Lučić.

Na podizanje kaznene prijave Habuš je odgovorio izjavom u kojoj, među ostalim, navodi da ni u jednom postupku nije djelovao samostalno ili bez konzultacija s nekoliko stručnih institucija te da mu je pred Varaždincima savjest potpuno čista jer je siguran da djeluje u njihovu najboljem interesu.

"Kao gradonačelnik, ja sam javna osoba i u ovom demokratskom društvu svatko ima pravo izreći svoje mišljenje, pa čak i podnijeti tužbu ako to smatra neizbježnim. Srećom, posljednju će riječ u svemu tome reći mjerodavne institucije", navodi u izjavi Habuš.

(Hina) xvvar yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙