FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EBRD uložila rekordnih 2,6 mlrd eura u projekte održive energije u 2011.

Autor: vmom
LONDON/ZAGREB, 8. veljače 2012. (Hina) - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u prošloj je godini investirala rekordnih 2,6 milijardi eura u projekte održive energije u regiji u kojoj djeluje, priopćeno je u srijedu iz EBRD-a.

Rekordna ulaganja lani je ostvarila odgovarajući na potrebe svoje regije za većom energetskom učinkovitošću i njezinom preorijentacijom na model rasta koji se temelji na niskoj razini emisija ugljičnog dioksida, navodi se dalje u priopćenju.

EBRD-ovo financiranje u sklopu Inicijative o održivoj energiji (SEI), posebne strategije za smanjenje energetskog otpada i emisija stakleničkih plinova, lani je tako dosegnulo iznos od 2,6 milijardi eura. Financirano je 111 projekata, što je za 21 posto više u usporedbi s godinom ranije, a navedena ulaganja činila su gotovo 30 posto ukupnih EBRD-ovih ulaganja u 2011. godini.

Procjenjuje se da su se zahvaljujući strateškoj inicijativi EBRD-a emisije ugljičnog dioksida od početka njezine primjene 2006. smanjivale za više od 46 milijuna tona godišnje, što odgovara godišnjim emisijama Srbije, navodi se u priopćenju EBRD-a.

"Ulaganja u održivu energiju jesu i ostat će ključna za EBRD-ov pristup podupiranju regije, budući da tamošnje zemlje moraju nastaviti poboljšavati energetsku učinkovitost i smanjiti potrošnju energije", kazao je Josue Tanaka, izvršni direktor EBRD-a za energetsku učinkovitost i klimatske promjene.

"Budući da cijene energije diljem svijeta naglo rastu, poboljšanje energetske učinkovitosti najučinkovitiji je način za ublažavanje klimatskih promjena i jačanje konkurentnosti gospodarstava regije i njezine energetske sigurnosti", kazao je Tanaka.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙