FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija o energetskoj učinkovitosti u zgradarstvu

Autor: tper
ZAGREB, 27. siječnja 2012. (Hina) - Ulaganje u energetsku obnovu zgrada, gradnja suvremenih niskoenergetskih zgrada i primjena novih tehnologija mogu pokrenuti značajne investicije u građevinskom sektoru koje su nužne za njegov oporavak, istaknuto je na današnjoj konferenciji o energetskoj učinkovitosti u zgradarstvu koju su organizirale Hrvatska obrtnička komora (HOK) i Obrtnička komora za Muenchen i Gornju Bavarsku.

O potencijalu energetske učinkovitosti govori i podatak da se više od 40 posto ukupne godišnje potrošnje energije u Hrvatskoj troši u zgradama i da su tu moguće najveće uštede.

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec kazao je kako mnogi stručnjaci predviđaju da će se u narednim desetljećima najveći dio svih građevinskih aktivnosti odnositi na energetsku obnovu starih zgrada i na gradnju novih, nisko energetskih objekata.

Te aktivnosti doprinijet će pokretanju gospodarstva, posebice u sektoru graditeljstva, kojem je to prilika da izlaz iz krize nađe u poslovima rekonstrukcija objekata s ciljem podizanja energetske učinkovitosti, kazao je napominjući kako tu svoju šansu za poslove mogu naći i obrtnici.

Istaknuo je i važnost kontinuirane edukacije obrtnika u ovom području.

Napomenuo je kako se HOK zalaže za poticanje investicija koje bi se odnosile na ulaganja u svrhu iskorištavanja energetski efikasnijih sustava grijanja, toplinske izolacije i slično te kako je HOK dao svoj mali doprinos poboljšanju u uštedama korištenja energije ugrađivanjem posebnih LED lampi u pasažu Komore.

I predsjednik Obrtničke komore za Muenchen i Gornju Bavarsku Heinrich Traublinger mišljenja je kako obrtnici svoju šansu mogu naći u području energetske učinkovitosti, posebice u poslovima sanacije zgrada.

Pomoćnica ministra graditeljstva i prostornog uređenja za energetsku učinkovitost Ana Pavičić Kaselj istaknula je kako će se projektima energetske učinkovitosti pokrenuti gospodarski rast, osobito u sektoru graditeljstva, a samim time i nova zapošljavanja.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙