FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 8. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ŠIBENIK

Zbog niskih temperatura te najave novog vala hladnoće i snijega, šibensko-kninski župan Goran Pauk odlučio je danas da u četvrtak i petak, 9. i 10. veljače, neće biti nastave u svim osnovnim i srednjim školama u županiji. Redovita nastava počet će u ponedjeljak, 13. veljače. Odmah početkom tjedna sastat će se ravnatelji svih osnovnih i srednjih škola i zajedno s mjerodavnim službama za školstvo grada Šibenika i županije donijeti plan nadoknade nastave. Odluka je donesena nakon procjene o uvjetima koji vladaju u školama i na putu do škole uvažavajući ponajprije sigurnost i zdravlje djece, poručili su iz ureda župana. Šibenska gradska uprava, zbog drugog vala hladnoće koji meteorolozi najavljuju za ovaj vikend, zatražila je od građana da ne parkiraju vozila uz kontejnere za otpad, posred ulica, na pješačkim prolazima i na prilazima važnijim institucijama kao što su bolnica, vatrogasci, dežurni vrtići i jaslice. Građanima koji redovito uzimaju lijekove savjetuje se da se na vrijeme opskrbe. Iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje jutros su izvijestili kako se stanje na području Šibensko-kninske županije pomalo stabilizira. Iako je vjetar ponovno nanio snijeg na očišćene ceste, one su jučer očišćene i većina ih je prohodna. Normaliziralo se stanje i u najkritičnijim područjima u županijskome zaleđu, izvijestili su iz DUZS-a.

SPLIT

U Splitsko-dalmatinskoj županiji zbog snijega je još odsječeno oko 900 osoba, a na današnjem sastanku županijskoga Stožera za zaštitu i spašavanje zaključeno je kako pomaganje tim ljudima mora biti prioritet svih tijela i služba, izvijestio je načelnik tog stožera Luka Brčić. Po najnovijim informacijama, najugroženija su sela i zaseoci na području općina Hrvaca, Muća i Otoka, u Imotskoj krajini na području općina Prološca, Ciste Provo i Zagvozda te nekoliko sela na vrgoračkom području, kaže Brčić. Po njegovim riječima, trenutačno u toj županiji snježne nanose uklanja 68 vozila i strojeva, od kojih je 14 stiglo u posljednja dva dana kao pomoć iz drugih dijelova Hrvatske. Problem je to što su ceste prema snijegom zametenim selima i zaseocima uske i njima ne mogu prolaziti vozila i strojevi za čišćenje, osim freza, a trenutačno imamo samo četiri freze, rekao je Brčić i dodao kako je danas na području Splitsko-dalmatinske županije u pripravnost stavljeno i desetak pripadnika Hrvatske vojske sa skijaškom opremom za pomoć ljudima u snijegom odsječenim područjima. "Stožer za zaštitu i spašavanje danas je također odlučio da se zbog snježnih oborina u svim osnovnim i srednjim školama odgađa nastava do kraja ovog tjedna na području županije, osim otoka Brača, Hvara i Visa te Makarske, gdje snježne oborine ne ugrožavaju dolazak učenika u škole", rekao je Brčić.

ZAGREB

U Zagrebu su na čišćenju prometnica angažirane sve raspoložive ekipe gradske Zimske službe, njih 199, a Zagrebačke ceste su kao pomoć u Dalmaciju poslale pet strojeva za čišćenje snijega, izvijestio je danas Zagrebački holding. Zagrebačka zimska služba je od 1. studenoga prošle godine do danas gradske prometnice posula s pet tisuća tona soli, te dvije tisuće tona sipine, navodi Zagrebački holding na svojim mrežnim stranicama. Holdingova podružnica, Zagrebačke ceste rano jutros poslala je ekipe na čišćenje brdskih dionica koje su još pokrivene snijegom, a ralice izlaze na teren i na poziv građana koji ih mogu pozvati na brojeve telefona 01/6422 227 i 01/6422 228. Zagrebačke ceste u Dalmaciju su poslale pet strojeva za čišćenje snijega te jednako toliko radnika strojara. U Vrgorac je poslano specijalizirano vozilo UNIMOG s montiranom frezom za čišćenje snijega te kombinirani stroj ICB. U Šibenik su stigla dva kombinirana stroja ICB, a u Imotski jedan.

VUKOVAR

Od osam sati jutros zabranjena je plovidba Dunavom zbog leda koji se stvara zbog iznimno niskih temeratura, potvrđeno je iz Lučke kapetanije Vukovar. Pod ledom je oko 30 posto Dunava, a očekuje se da će situacija biti još ozbiljnija jer je uzvodno, kod Budimpešte, čak 70 posto Dunava pod ledom koji bi trebao doći i do Hrvatske, rekao je kapetan vukovarske Lučke kapetanije Ivan Barović. Također je kazao kako na cijelom toku Dunava ima ledom zarobljenih brodova. Hrvatske su vode jutros proglasile redovne mjere obrane od leda za Dunav, a tijekom dana održat će se i sastanak između predstavnika Hrvatske, Mađarske i Srbije na kojem će se dogovoriti o raspoređivanju ledolomaca. Direktor Hrvatskih voda Osijek Zoran Đuroković rekao je jutros da je pet ledolomaca u Baji u Mađarskoj spremno za „borbu protiv zaleđenog Dunava, od kojih su dva ledolomca namijenjena za rad u Hrvatskoj i Srbiji“.

ZAGREB

Zbog najava ponovnog pogoršanja vremena u noći s četvrtka na petak, kada se očekuje mjestimično stvaranje snježnog pokrivača, ponajprije u Gorskome kotaru, Lici i Dalmaciji, Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) poziva sve službe na terenu i građane da pojačaju čišćenje snijega, posebice pješačkih zona te prilaza institucijama i ustanovama, priopćio je danas DUZS. DUZS građanima preporučuje da obnove zalihe živežnih namirnica, opreme za čišćenje i dr. s obzirom na to da se u petak poslijepodne te u subotu, po najavama Državnoga hidrometeorološkog zavoda, očekuje novi snijeg u unutrašnjosti, na obali i vjerojatno na otocima. DUZS podsjeća da je broj na koji se može nazvati ako treba pomoć 112.

GOSPIĆ

Ekipe za popravljanje kvarova čekaju da se poboljša vrijeme kako bi popravile kvarove na mreži zbog kojih mještani od Sv. Jurja do Barić Drage danima nemaju električnu energiju. Po riječima direktora Elektrolike Nikole Šulentića, 120 ljudi u 30 ekipa iz Gospića te HEP-a iz Pule, Rijeke, Varaždina i Zagreba spremni su popravljati kvarove na dalekovodima i gotovo uništenoj niskonaponskoj mreži u snježnom nevremenu i orkanskoj buri u Hrvatskome primorju podno Velebita. Ekipe ne mogu izići na teren jer je jadranska magistrala zatvorena za sav promet, rekao je Šulentić. Očekujemo, dodaje, da će, kako se najavljuje i u meteorološkoj prognozi, bura sutra oslabiti pa će početi popravak kvarova. Pomoć Elektrolici najavio je u materijalu HEP-ov pogon iz Slavonskoga Broda.

ZAGREB

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović danas je uručio odlikovanja četvorici pripadnika 65. samostalnog "R" bataljuna ZNG-a, kasnije 65. samostalne bojne Ivanić-Grad, poručivši da su na početku Domovinskog rata glavni teret otpora agresiji podnijele upravo manje postrojbe kakva je i ivanićgradska. Ured Predsjednika priopćio je da je Zvonko Salopek odlikovan Redom hrvatskog križa, a Ivan Mance, Leo Ordanić i Krešimir Zajec Redom hrvatskog trolista. "Na samom početku Domovinskog rata 1991. godine dok još nije ustrojena službena vojna sila, glavni su teret otpora, isprva prikrivenoj pa onda sve otvorenijoj agresiji, podnijele manje postrojbe", kazao je Josipović u prigodnom obraćanju. Podsjetio je da su jedinice Zbora narodne garde (ZNG) ustrojavane širom Hrvatske pod nazivima satnija, bataljuna, bojni, diviziona i drugih potrojbi pretežito sastavljenih od dragovoljaca, tada kao zametak Hrvatske vojske, a danas Oružanih snaga. Jedna od tih postrojbi, napomenuo je predsjednik, bila je i 65. samostalni bataljun Ivanić-Grad, kasnijeg naziva 65. samostalna bojna. Evocirajući njezine zasluge, Josipović je podsjetio na ratni put bojne. U razdoblju postojanja bojne kao samostalne postrojbe kroz nju je prošlo 1.476 branitelja s područja Ivanić-Grada te općina Kloštar Ivanić i Križ. Poginulo je 12 njenih pripadnika dok je ih je 35 lakše ili teže ranjeno.

ZAGREB

Ministar zdravlja Rajko Ostojić objavio je da će svake srijede između 11 i 13 sati, u dogovoru s udrugama, razgovarati s pet pacijenata o teškoćama s kojima se susreću u liječenju te je izrazio nadu da će to pridonijeti boljoj međusobnoj komunikaciji i rješavanju problema u zdravstvenom sustavu. "Svake srijede razgovarat ću pet pacijenata i čuti što moraju proći da ostvare svoja prava i nadam se da ćemo na taj način riješiti 200 ključnih simptoma i tegoba", najavio je Ostojić na okruglom stolu "Kvalitetna komunikacija u zdravstvenom sustavu - više od pola lijeka", koji je danas s udrugama pacijenata održan u Ministarstvu zdravlja. Ostojić je rekao da udruge pacijenata moraju biti partneri zdravstvenim profesionalcima na svim razinama - od sudjelovanja u radu Upravnog vijeća HZZO-a u koje je nedavno po prvi puta imenovan i jedan predstavnik pacijenata, pa do postizanja boljeg odnosa između pacijenta i liječnika. Udruge pacijenata pohvalile su ministrovu spremnost da udruge pacijenata prihvati kao ravnopravne partnere, a predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata Marijo Drlje rekao je da su pacijenti na to čekali devet godina.

ZAGREB

Građevinska tvrtka Ingra priopćila je danas da je s Ministarstvom zdravstva postigla dogovor po kojemu je zagrebačka Klinika za tumore predana na korištenje tom ministarstvu. "Drago nam je što je novo vodstvo Ministarstva otvoreno za razgovor kako bismo nadišli probleme koji su duže vrijeme sporni. Sagradili smo kvalitetan objekt i nadamo se da će ga Ministarstvo što prije opremiti kako bi ga građani mogli koristiti", prenosi se u priopćenju izjava predsjednika Uprave Ingre Igora Oppenheima. U Ingri kažu da će, nakon primopredaje objekta, povjerenstvo pristupiti rješavanju konačnog obračuna zbog kojeg su sporna otvorena pitanja u prethodnom razdoblju ostala neriješena. Dodaju da je nakon sličnog iskustva s bolnicom u Koprivnici Ingra inzistirala na otvorenom dijalogu i kompromisnom rješenju otvorenih pitanja oko Klinike za tumore još od prosinca 2010. godine kada su na njoj radovi završeni. Ingri podsjećaju da je zgrada Klinike za tumore koštala oko 60 milijuna kuna, te da su problemi s primopredajom nastali jer je Ministarstvo zdravstva (danas Ministarstvo zdravlja) Ingri na ime dodatnih troškova priznavalo 1,3 milijuna kuna, a Ingra tvrdi da su oni 6 milijuna kuna. Spor između Ministarstva i Ingre kulminirao sredinom studenoga prošle godine.

ZAGREB

Vrhovni sud danas je završio sjednicu na kojoj su razmatrane žalbe na nepravomoćnu presudu šestorici osuđenih zbog ubojstva novinara i suvlasnika tjednika Nacional Ive Pukanića, a odluka će biti objavljena naknadno. Sudac i glasnogovornik Vrhovnog suda Dražen Tripalo izjavio je Hini da je sudsko vijeće danas odlučivalo i okončalo sjednicu, ali da će pravomoćnu presudu objaviti tek kada ona bude napisana i obrazložena, odnosno u "idućih mjesec ili dva". Na protekle dvije sjednice održane u ponedjeljak i utorak sudac izvjestitelj je u nazočnosti odvjetnika, tužitelja i dvojice osuđenika, Slobodana Đurovića i Bojana Gudurića, upoznao sudsko vijeće sa svim bitnim pojedinostima devetomjesečnog suđenja, prvostupanjske presude zagrebačkog Županijskog suda i žalbama. Na prvostupanjsku presudu iz studenoga 2010. žalili su se i obrana i USKOK. Obje strane nezadovoljne su izrečenim kaznama, a tužiteljstvo i pravnom kvalifikacijom presude u kojoj je odbačena optužba da je ubojstvo počinila zločinačka organizacija koja je planirala i ubojstva Hrvoja Petrača i njegova sina Novice. U presudi nije prihvaćena ni USKOK-ova tvrdnja da je Pukanić likvidiran kako bi ga se spriječilo da piše o poslovima kriminalnih skupina povezanih s duhanskom mafijom. No, nije otkriven motiv ubojstva ni krajnji naručitelj. Osim što tvrde da njihovi branjenici nisu krivi, odvjetnici Roberta Matanića i Đurovića, osuđenih na 15, odnosno 33 godine zatvora zbog organizacije brutalnog ubojstva Ive Pukanića u listopadu 2008. smatraju da su njihovi branjenici protuzakonito pritvoreni, zbog čega se njihov slučaj našao i na Ustavnom sudu.

ZAGREB

Odbor zagrebačke Gradske skupštine za imenovanja naselja, ulica i trgova danas je jednoglasno predložio da se u gradskoj četvrti Peščenica-Žitnjak dvije ulice imenuju po novinaru Siniši Glavaševiću i televizijskom snimatelju Gordanu Ledereru, koji su poginuli u Domovinskom ratu. Odbor će o tome zatražiti i mišljenje vijeća gradske četvrti kako bi taj prijedlog uputili na donošenje Gradskoj skupštini. Po poginulom hrvatskom branitelju Veseljku Senjaku imenovat će se stube u gradskoj četvrti Maksimir kao što je to predložilo vijeće te gradske četvrti, čime se ispravlja tehnička greška u prezimenu prilikom utvrđivanja tog prijedloga na sjednici odbora u svibnju prošle godine. Jednoglasno je prihvaćen i Knezovićev prijedlog da se "reprezentativna javno-prometna površina" na Borongaju nazove imenom hrvatskog književnika Ranka Marinkovića pa bi se tako Šetalište Ranka Marinkovića tematski nadovezalo na obližnje ulice ostalih poznatih književnika poput Hanibala Lucića, Janka Leskovara, A. B. Šimića...U gradskoj četvrti Novi Zagreb-zapad, na Kajzerici, uz Ulicu Radoslava Cimermana, ulicu ćevdobiti i Žarko Dolinar, poznati hrvatski sportaš, znanstvenik i humanist.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙