FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: muslimani osudili izjavu o obrezivanju

Autor: lfia
LJUBLJANA, 6. veljače 2012.(Hina) - Mešihat Islamske zajednice u Sloveniji u ponedjeljak je u priopćenju oštro osudio osudio stajalište slovenskog pravobraniteljstva da obredno obrezivanje muške djece mlađe od 15 godina predstavlja povredu njihova tjelesnog integriteta i prava djece, te da liječnici ne bi smjeli obavljati takve zahtjeve ako za njih nema medicinskih razloga.

Takvo stajalište koje je pravobraniteljstvo objavilo u petak, a kojim se sugerira da obredno obrezivanje muške djece (sunećenje), bez njihove privole i prije nego što navrše 15. godinu života, sadrži elemente kaznenog djela, predstavlja "grubo kršenje prava muslimana, potiče stigmatizaciju djece i širenje netolerancije", objavio je u izjavi za javnost u ponedjeljak mešihat Islamske zajednice u Sloveniji.

U izjavi se podsjeća da je obredno obrezivanja kod muslimana i židova tisućgodišnja tradicija, te da je "nisu zabranjivale ni komunističke vlasti koje su bile protureligijski nastrojene". Budući da u Sloveniji liječnici ne obavljaju obrezivanje, roditelji muslimani moraju svoju djecu obrezivati izvan Slovenije, a sada je umjesto rješenja koje se očekivalo pravobraniteljstvo potvrdilo takav pristup, navodi u izjavi mešihat Islamske zajendice u Sloveniji.

Stajalište državnog povjerenstva za medicinsku etiku, na koje se poziva ured pravobraniteljstva, po kojemu liječnici ne bi smjeli vršiti obrezivanje "izaziva strah" kod muslimana koji pamte teška kršenja svojih ljudskih prava iz razdoblja raspada Jugoslavije, navodi se u izjavi i dodaje da su prilikom genocida u Srebrenici 1995. godine mnogi dječaci bili ubijeni zato što su bili obrezani, navodi se u reakciji mešihata.

Mešihat uz to pita odgovorne koji su donijeli takvo stajalište jesu li bili svjesni posljedica i toga stajališta, te tvrdi da u slovenskim bolnicama ionako postoji faktička praksa zabrane takvih zahvata iako se ne temelji na zakonu, a uz to predstavlja kršenje vjerskih prava.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙