FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSUPM najavljuje radikalne akcije kako bi se zaštitili proizvođači mlijeka

Autor: tper
ZAGREB, 6. veljače 2012. (Hina) - Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka (HSUZM) najavio je pokretanje radikalnih postupaka i akcija kako bi se zaštitili proizvođači mlijeka.

"Ukoliko Dukat ne povuče svoju namjeru o jednostranom mjesečnom utvrđivanju cijene otkupa svježeg sirovog mlijeka Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka pokrenut će radikalne akcije u svrhu koje je formiran krizni stožer za obranu proizvođačkih cijena mlijeka u Hrvatskoj", priopćeno je iz tog saveza.

HSUPM je, kažu, u cilju zaštite proizvođača mlijeka od dužničkog ropstva koje im želi nametnuti Dukat utvrdio nekoliko zaključaka s kojima će predstavnike prerađivača mlijeka te Ministarstvo poljoprivrede upoznati na sastanku koji je sazvan za 8. veljače.

Proizvođači mlijeka traže povlačenje ponuđene cijene svježeg sirovog mlijeka za otkup za veljaču ove godine koju je iznio Dukat te potvrđivanju proizvođačke cijene mlijeka od 4,09 kuna/kg.

HSUPM također traži tripartitni ugovor između Vlade, prerađivača i HSUPM te izradu podloge za participaciju proizvođačkih troškova, a traže i da se zabrani uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda dok se ne potpiše tripartitni ugovor.

Podsjećaju kako je u Ministarstvu poljoprivrede 31. siječnja održan sastanak predstavnika HSUPM-a, prerađivača mlijeka, Croatiastočara i predstavnika Ministarstva poljoprivrede.

Na sastanku je razmatrana aktualna problematika otkupne cijene mlijeka i zahtjev Dukata da sa 1. veljače prestaje proizvođački izračun cijene mlijeka utvrđen promemorijom od 20. ožujka 2009. te je dogovoreno da će se promemorija nastaviti primjenivati slijedećih 30 dana. Također je dogovoreno da će se organizirati nova sjednica Savjeta na koju će biti pozvani predstavnici trgovačkih lanaca, da će predstavnici proizvođača i prerađivača dostaviti pisane prijedloge za formiranje otkupne cijene milijeka te da će Hrvatska poljoprivredna agencija sačiniti cjelovitu analizu kretanja cijene mlijeka.

"Kako je Dukat unatoč postignutom dogovoru jednostrano odlučio uvesti novi način mjesečnog utvrđivanja otkupne cijene svježeg mlijeka HSUPM je donio odluku o pokretanju radikalnih postupaka i akcija s ciljem zaštite stvarnih proizvođačkih troškova proizvodnje svježeg mlijeka i zelenaškog učinka Dukata spram proizvođačima svježeg mlijeka", navodi se u priopćenju.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙