FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 27. siječnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u lanjskom prosincu porasla za 1,2 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, što je bolji podatak nego što se očekivalo. Državni zavod za statistiku objavio je danas da je, prema desezoniziranim podacima, industrijska proizvodnja u prosincu porasla za 0,5 posto u odnosu na studeni, a za 1,2 posto u odnosu na prosinac prethodne godine. Najviše je, 32,7 posto, u prosincu na godišnjoj razini porasla proizvodnja kapitalnih proizvoda, a s rastom od 15,2 posto slijedi proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju ojačala 3 posto. S druge strane, proizvodnja energije pala je za 17,1 posto, a intermedijarnih proizvoda za 4,9 posto. Unatoč rastu u prosincu, u cijeloj prošloj godini industrijska je proizvodnja pala. Ukupno je u prošloj godini industrijska proizvodnja pala za 1,2 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na jučerašnju tečajnicu oslabila je prema svim značajnijim valutama, a prema euru za 0,19 posto, pa je srednji tečaj eura premašio razinu od 7,58 kuna. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,580726 kuna. Euro je zadnji puta bio iznad 7,58 kuna na tečajnoj listi od 11. siječnja 2005. Radi stabiliziranja tečaja kune prema euru, odnosno zaustavljanja deprecijacijskih pritisaka, Savjet Hrvatske narodne banke jučer je donio odluku o povećanju stope obvezne pričuve banaka s 14 na 15 posto, čime će HNB iz bankovnog sustava povući oko 3,1 milijardu kuna. Kuna je u odnosu na jučerašnju tečajnicu HNB-a oslabila i prema američkom dolaru i švicarskom franku za 0,16 posto, a prema britanskoj funti za 0,25 posto. Srednji tečaj franka iznosi 6,279594 kune, dolara 5,761306 kuna i funte 9,053775 kuna.

ZAGREB - U sklopu Vladinih mjera za povećanje konkurentnosti i likvidnosti poduzetnika od 1. siječnja 2013. trebalo bi na snagu stupiti smanjenje stope PDV-a na dio usluga u turističkoj i ugostiteljskoj djelatnosti što je, po ocjeni ministra turizma Veljka Ostojića, dugoročna mjera kojom se turizmu priznaje strateška važnost te će biti dodatni poticaj za daljnji razvoj turizma i njegovu investicijsku atraktivnost. Takva mjera najavljena je na jučerašnjoj sjednici Vlade, a to je i, kako ističe ministar, jedan od pet strateških ciljeva Ministarstva turizma u četverogodišnjem mandatu. Dodaje i da je uvođenje diferencirane stope PDV-a usuglašeno već na početku mandata čime se jasno ističe da je turizam jedan od strateških sektora hrvatskog gospodarstva. Očekuje da će to turističkim djelatnicima omogućiti i dugoročno planiranje te još kvalitetniju pripremu za turističku 2013., te uz ostale strateške mjere pridonijeti jačanju konkurentnosti hrvatskog turizma na međunarodnom turističkom tržištu.

ZAGREB - Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) i Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) zadovoljne su najavom uvođenja smanjene stope PDV-a za usluge u turizmu i ugostiteljstvu jer će to pridonijeti većoj konkurentnosti i investicijama u hrvatskom turizmu, ali im je istodobno žao i pomalo su razočarani što to neće biti u primjeni još ove godine u kojoj će im poslovanje dodatno otežati porast stope PDV-a na 25 posto. Kako bi bili sigurni da će se smanjena stopa PDV-a za turizam i stvarno početi primjenjivati početkom iduće godine smatraju kako su za to potrebna dodatna jamstva, odnosno da Vladina smjernica postane dio zakonskih izmjena već sada, kako bi sektor mogao započeti s dugoročnim planiranjima. Ističu da će ova će godina s višim PDV-om od 25 posto za cijeli sektor, pa i hotelijere, biti vrlo složena. Povećanja stope negativno će se odraziti na likvidnost i prihode turističkih tvrtki, tim više što sada teško mogu povećavati cijene koje su u većini slučaja za ovu godinu već ugovorno definirane.

SPLIT - Radnici Jadrankamena, njih oko 150, danas prijepodne zauzeli su pogone tvornice u Pučišćima, a 40-ak ih je zauzelo pogone u Selcima jer ne žele poštivati odluku predsjednika Uprave Vedrana Vilovića kojom im se zabranjuje ulazak u tvorničke pogone, izvijestio je danas sindikalni povjerenik Tonči Drpić. "Jutros smo dobili Vilovićevu odluku kojom se radnicima zabranjuje ulazak u pogone tvornice, zbog, kako je naveo, spriječavanja uništavanja imovine Jadrankamena, ali mi smo odlučili da nećemo poštivati tu njegovu odluku jer je ona nezakonita pošto mi nismo uzurpirali strojeve i pogone. Ovo je naša tvrtka, koju su nam najprije oduzeli, zatim opljačkali, a sada nam žele zabraniti i ulazak u nju", izjavio je Drpić.

KRIŽEVCI - Oko 200 proizvođača mlijeka iz Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko- podravske, Varaždinske, Međimurske i Zagrebačke županije sa sinoćnjeg su skupa u Križevcima najavili da će blokirati ceste ako Ministarstvo poljoprivrede do utorka ne udovolji njihovim zahtjevima za povećanjem otkupne cijene mlijeka. Traže 4,09 kuna za litru mlijeka izračunatu prema ulaznim troškovima i ne pristaju na Dukatovo radikalno smanjenje na 2,30 kuna, cijenu koja im je plaćana još 2003. godine. Dukat, solidarizirani Meggle, i još neki prerađivači srozavanjem cijene i nelojalnom konkurencijom uvezenog drugorazrednog mlijeka i mliječnih prerađevina, domaće mlijeko visoke kvalitete pretvaraju u konzumno mlijeko, ustvrdili su mljekari. U Hrvatskoj ima oko 14 tisuća gospodarstava koja se bave mljekarstvom.

ZAGREB - Korporativna nabava važna je, a u vrijeme krize presudna poslovna funkcija s velikim utjecajem na likvidnost i profitabilnost tvrtke, rečeno je na današnjoj konferenciji o nabavi u organizaciji Hrvatske udruge nabavne djelatnosti i poslovnog tjednika Lider. O važnosti nabave svjedoči interes za konferenciju koja je okupila više od dvjesto sudionika - menadžera nabave iz hrvatskih poduzeća i stranih stručnjaka iz tog područja. Prema nekim procjenama, samo javna nabava u Hrvatskoj čini oko 15 posto BDP-a, a s komercijalnom i više od 50 posto. To znači da je vrijednost nabave ostvarene u komercijalnom segmentu veća od 120 milijardi kuna. Novi predstojnik Vladina ureda za javnu nabavu Dario Janković kazao je kako je javna nabava u javnosti često negativno konotirana. Stoga je svojim glavnim ciljem istaknuo promjenu te negativne percepcije. Također je najavio da će šire nego dosad otvoriti vrata malom i srednjem poduzetništvu u postupcima javne nabave.

ZAGREB - Ulaganje u energetsku obnovu zgrada, gradnja suvremenih niskoenergetskih zgrada i primjena novih tehnologija mogu pokrenuti značajne investicije u građevinskom sektoru koje su nužne za njegov oporavak, istaknuto je na današnjoj konferenciji o energetskoj učinkovitosti u zgradarstvu koju su organizirale Hrvatska obrtnička komora i Obrtnička komora za Muenchen i Gornju Bavarsku. O potencijalu energetske učinkovitosti govori i podatak da se više od 40 posto ukupne godišnje potrošnje energije u Hrvatskoj troši u zgradama i da su tu moguće najveće uštede. Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec kazao je kako se predviđa da će se u narednim desetljećima najveći dio svih građevinskih aktivnosti odnositi na energetsku obnovu starih zgrada i na gradnju novih, nisko energetskih objekata. Te aktivnosti doprinijet će pokretanju gospodarstva, posebice u sektoru graditeljstva.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas se trguje mirno, oko podneva Crobex indeks bio je u minusu 0,2 posto, na 1.736 bodova, dok je Crobex10 ojačao 0,2 posto, na 979 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 4,7 milijuna kuna, a na listu milijunašica plasirale su se samo dvije dionice. Najveći promet, 1,8 milijuna kuna, do podneva je ostvaren dionicama HT-a, pri čemu im je cijena pala blagih 0,07 posto, na 240,75 kuna. Dionica Ine poskupila je, pak, oko 1 posto, na 3.780 kuna, uz promet od 1,1 milijun kuna. Najveći rast cijene, gotovo 6 posto, zabilježila je dosad dionica Croatia osiguranja. Time je nastavljen njezin uspon od jučer, kada je porasla gotovo 15 posto, nakon vijesti o mogućoj Adrisovoj kupnji 30-postotnog udjela u Croatia osiguranju.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙