FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: spar
ZAGREB, 4. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Temeljem naloga ministra obrane Ante Kotromanovića danas se formira Namjenski organizirane snage (NOS) Oružanih snaga RH, koje će se moći, prema potrebama, staviti na raspolaganje u svrhu otklanjanja posljedica snježnih oborina na području Dalmacije. Tako će se danas oko 200 pripadnika Gardijske motorizirane brigade Hrvatske kopnene vojske okupiti u vojarnama u Kninu, Sinju te u pomorskoj bazi Lora u Splitu. Njihov angažman ovisit će o potrebama i zahtjevima Državne uprave za zaštitu i spašavanje i jedinica lokalne samouprave. O detaljima vezanim uz mogući angažman pripadnika Oružanih snaga u te svrhe, Ministarstvo obrane će redovno izvještavati javnost, priopćili su ih MORH-a.

SPLIT - Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) dobila je danas dojave o dva smrtna slučaja u teško pristupačnim i snijegom zametenim mjestima na području Splitsko-dalmatinske županije, izvijestio je kasno popodne pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić. „Pripadnici HGSS-a su se po dojavi o smrtnom slučaju u Vrdovu na Kamešnici skijama probili do tog mjesta i pronašli mrtvo tijelo osobe u kući, ali mi se ne bavimo uzrocima smrti“, rekao je Prizmić za Hinu. Istaknuo je kako je HGSS dobio dojavu i o smrtnom slučaju na području Ogorja Donjeg u naselju Kapetanovići. „Pripadnici HGSS-a su se na skijama i s motornim sanjkama uputili u Kapetanoviće gdje se u kasnim poslijepodnevnim satima pokušavaju probiti do tog naselja, no najprije je potrebno da ralica pomogne u uklanjanju snijega“, rekao je Prizmić. Po njegovim riječima pripadnici HGSS-a su u popodnevnim satima upućeni i u Dugobabe odakle su dobili dojavu o srčanom udaru jedne osobe. „Izvrgnuti smo mnoštvom poziva za pomoć u dostavi hrane ili lijekova ili za prijevoz dijabetičara i interveniramo koliko god je to u našoj mogućnosti“, istaknuo je Prizmić

ŠIBENIK - Zbog vremenskih neprilika i posljedica koje je uzrokovalo snježno nevrijeme koje traje već treći dan župan Goran Pauk proglasio je danas stanje elementrane nepogode za Šibensko-kninsku županiju. Elementrnu nepogodu župan je proglasio nakon sjednice županijskog Stožera za spašavanje koja je danas održana u Šibeniku. Članovi Stožera također su odlučili da će Državni ured za spašavanje od Ministarstva obrane zatražiti da se u službu pročišćavanja cesta na području županije stave i dvije ralice koje Hrvatska vojska ima u Kninu. Najprije će se od snježnih nanosa čistiti glavni županijski prometni pravci, a tek onda ostale prometnice, zaključeno je na sastanku. Svim građanima upućen je apel da, ako nemaju zimsku opremu, ne voze automobile jer izazivaju dodatne probleme.

HRVATSKI BLAGAJ - Smrznuto tijelo 78-godišnjeg muškarca pronađeno je danas u 11,40 sati u Hrvatskom Blagaju u Karlovačkoj županiji i to samo 150 metara od kuće u kojoj je živio. Okolnosti smrzavanja još se utvrđuju, izvijestila je karlovačka policija. Ivan Bogović, gradonačelnoik Slunja, kamo spada i Hrvatski Blagaj, poručio je stanovništvu da se pripazi, te da će večeras i sutra ujutro biti u Crvenom križu održani sastanci da se vidi ima li na terenu problema i treba li kome pomoć. "U vezi s ovim slučajem možemo samo reći da nam je žao, tim prije što Grad Slunj i Općina Rakovića zajedno provode preko službe 'Njega u kući' 365 dana u godini dostavu hrane i lijekova starijim i nemoćnim osobama. Prema mojim saznanjima svi su javni putovi na području Grada Slunja prohodni, ali ćemo zbog ovog događaja još pojačati sve mjere opreza i pomoći stanovništvu", kazao je Bogović.

SPLIT/VRGORAC - Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić poslijepodne je posjetio krizno vrgoračko područje odakle se izravno uključio u program Radio Splita, najavivši da će posjetiti i Ploče gdje je, kako je rekao, 'dosta kritično' zbog prekida opskrbe električnom energijom, izazvanog kvarom na dalekovodu uslijed jakog snježnog nevremena. Najteže stanje u Hrvatskoj je u Vrgorcu i Imotskom, na čijem su većem dijelu područja stanovnici u svojim kućama ostali 'odsiječeni' zbog nevremena, kazao je. Ako se ovakve vremenske nepogode i snježne padaline nastave, bit će potrebno poduzeti daljnje korake. To podrazumijeva eventualno dodatno angažiranje snaga, a sve se mora koordinirati preko Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), rekao je ministar Ostojić. Ministar unutarnjih poslova danas je u Splitu nazočio i sastanku Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje koji je upriličen nakon što je župan Ante Sanader proglasio izvanredno stenje elementarne nepogode na području Splitsko-dalmatinske županije. Župan Sanader je predvečer izjavio kako je preko DUZS-a zatražen kontakt s Ministarstvom obrane radi eventualnog uključivanje vojske u pomaganje u kriznim i snijegom zametenim područjima Splitsko-dalmatinske županije. Ako naše redovite i izvanredne snage koje imamo na području Splitsko-dalmatinske županije, ne budu mogle riješiti probleme, onda ćemo svakako zatražiti pomoć vojske, kazao je splitsko-dalmatinski župan, dodavši kako znade da je i šibensko područje također ugroženo zbog nevremena.

GOSPIĆ - Nakon što su se krajnjim naporima, pod orkanskim udarima bure, radnici „Elektorolike“ upjeli probiti do Sv. Jurja prema Jablancu i popravili dio kvarova uzrokovanih olujnim nevremenom, za kratko vrijeme bura koja u tom području na mahove puše brzinom većom od 150 km na sat ponovno je porušila niskonaponsku mrežu i dio dalekovoda. Bez struje su i dalje naselja oko Jablanca, Sv. Jurja, Cesarice, Lukova Šugarja i Barić Drage, struju nema i dio Vratnika, Stolca i Krivoga Puta u zaleđu Senja. U HEP-ovom dispečerskom Centru večeras se doznaje da će se radovi na sanaciji kvarova nastaviti sutra ujutro. U Lici je snijeg prestao padati, a najviše ga je palo - više od pola metra - u Gospiću, Plitvicama i Korenici.

DRNIŠ - Zbog velikih snježnih nanosa i neprohodnih pravaca i drniško područje odsječeno je od ostataka svijeta, već drugi dan autobusi ne voze iz Drniša za Šibenik, Knin i Split, a večeras je u Drnišu održana sjednica Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Drniša koju je vodio gradonačelnik Ante Dželalija. Snijeg je u Drnišu viši od 20 centimetara, a snježni zapusi ponegdje su visoki i dva metra. Snijeg s glavnih prometnica u drniškom kraju već četvrti dan neprestano čisti 9 vozila - po četiri ralice i kamiona a po samom Drnišu traktor s ralicom, kojima su se danas svojim bagerima i traktorima priključili i neki građani. No, uz jaku buru i snijeg koji i dalje pada, te poledicu cestari su gotovo nemoćni. Prometnice se čiste prema prioritetima, odnosno kategorizaciji cesta u suradnji s Hrvatskim cestama i Županijskom upravom za ceste. „Naši ljudi su već četvrti dan i četvrtu noć na terenu, spavaju po tri sata dnevno i strah me je što će biti s njima ako se ovakva situacija nastavi. Na polovici županijskih cesta ralice su nemoćne jer je snijega previše. Snježni nanosi visoki su po dva metra, tu ralica ne može ništa", kazao je voditelj Nadcestarije Drniš. Najteže je stanje na području Promine i Miljevca, gdje je otežan prilaz ralicama pa su neka naselja i domaćinstva ostali odsječeni. Problema je bilo u opskrbi električnom energijom kazao je Jere Šiklić iz drniške Elektre. Do popodneva bez struje bilo je područje Siverića, Badnja, Žitnića no u ovom trenutku sva drniška naselja imaju struju. Problema u vodoopskrbi nema, građani su na vrijeme zaštitili svoja vodobrojila i cijevi od smrzavanja. Vatrogasci, cestari i Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) te dežurna ekipa Doma zdravlja međusobno koordiniraju. U večernjim satima ili najkasnije sutra u Drniš u ispomoć pri čišćenju snijega očekuje se da će stići vojska, koja trenutno pomaže na kninskom području.

SPLIT - Na hitnom kirurškom odjelu splitskog Kliničkog bolničkog centra(KBC) zbog lomova ruke ili noge primljeno je danas još 40 osoba ozlijeđenih padom na snijegu ili poledicu, izvjestio je večeras predstojnik Klinike za kirurgiju splitskog KBC-a dr. Vedran Radonić. Među danas primljenim ozljeđenima 36 je odraslih osoba te četvoro djece, a obavili smo i tri operacije, kazao je dr. Radonić. Upozorio je Splićane da budu oprezni pri kretanju snijegom ili poledicom. U splitskom KBC-u zbog ozljeda prouzročenih padom na snijegu jučer je primljeno 80-tak osoba.

DUBROVNIK - U protekla 24 sata na dubrovačkom području pala je obilna kiša te je zabilježeno 80 litara po metru četvornom. Tijekom prošle noći u Konavlima palo je oko 160 litara oborina po metru četvornom, a između 23 sata i 1 iza ponoći padala je obilna tuča. Više kuća je poplavljeno na predjelu od mjesta Komaj do Debelog Brijega, pa su morali intervenirati vatrogasci koji su ispumpavali vodu iz poplavljenih objekata.

BJELOVAR - U Gudovcu kraj Bjelovara otvoren je danas 8. međunatrodni pčelarski sajam na kojem sudjeluje više od 100 izlagača iz svih hrvatskih krajeva, ali i inozemstva: Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Austrije i Finske. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je kako je unazad pet godina broj pčelara u Hrvatskoj porastao s 4000 na više od 7600, a da je broj pčelinjih zajednica porastao za gotovo 120 tisuća komada. "Prisutan je i stalni pozitivan trend povećanja proizvodnje, ne samo meda već i matične mliječi, peludi, voska, i svega onoga što prati pčelarski sektor i daje na tržište", rekao je. Dodao je kako je to vrlo važno jer je dostupnost poljoprivredne proizvodnje i u Hrvatskoj i EU, posebice segment pčelarstva, daleko od onoga što bi zadovoljilo potrebe stanovništva. "Govorimo o 52 posto samodostatnosti pčelarske proizvodnje i tu vidimo veliku mogućnost iskoraka i povećanja kvalitete proizvodnje, ali i plasmana konačnog proizvoda putem odličnog modela prodaje na kućnom pragu", rekao je ministar Jakovina.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙