FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istrani traže učinkovito rješenje za hitnu medicinsku pomoć

Autor: dspo
PULA, 31. siječnja 2012.(Hina) - Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas se u Puli sastao s predstavnicima istarskih zdravstvenih ustanova te gradonačelnicima Labina, Pazina, Poreča i Umaga u povodu inicijative građana koji su krajem prošle godine potpisali peticiju kojim traže učinkovito rješenje za hitnu medicinsku pomoć u tim gradovima, priopćio je danas ured istarskog župana.

Prije rasprave predstavnici i aktivisti Centra građanske inicijative predali su ministru peticiju s 19 tisuća potpisa.

Objašnjavajući problematiku, kako se navodi u priopćenju, načelnik uprave Istarske županije Valerio Drandić istaknuo je kako je u skladu s reformom zdravstva, 1. studenoga prošle godine u Istarskoj županiji počeo raditi Zavod za hitnu medicinsku pomoć, koji je donio i više novca, ali, kako je rekao, "još nedovoljno da zadovolji standard kakav traže građani". Po njegovim riječima, zbog uočenih nedostataka i želje da građani ne nailaze na zatvorena vrata hitne pomoći, 23. studenoga sklopljen je sporazum o suradnji Istarske županije, Istarskih domova zdravlja i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

"Sustav je nadograđen našim istarskim modelom, što znači da je u djelatnost stalno uključeno još pet doktora medicine, deset medicinskih sestara - tehničara te zdravstveni djelatnici i djelatnici sanitetskog prijevoza po potrebi", rekao je Drandić i dodao kako se to financira novcem lokalne samouprave.

"Vjerovali smo da će reorganizacija biti dobro provedena pa nismo očekivali ovakvu reakciju građana", naglasio je Drandić. Problemi koje su kroz raspravu iznijeli predstavnici Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Istarskih domova zdravlja, povjerenstva Hrvatske liječničke komore, Koordinacije liječnika obiteljske medicine, hitne medicinske pomoći iz Poreča, Pazina, Umaga i Labina te gradonačelnici tih gradova upozorili su na razjedinjenost zdravstvenih službi i teškoće u dostupnosti zdravstvenih usluga.

Ministar Ostojić, stoji u priopćenju, izrazio je zabrinutost što "u najuređenijoj hrvatskoj županiji prepoznaje četiri feuda – obiteljsku medicinu, hitnu medicinsku pomoć, sanitet i bolnički sustav, koji se ne mogu dogovoriti".

"Očekuje nas decentralizacija, kada će dogovor biti nužan, bez pritisaka sa strane, gdje će se moći izgraditi sustav kakav odgovara građanima", poručio je ministar i dodao da decentralizacija daje nove mogućnosti - financije, ali i obveze. Ujedno je pohvalio Istarsku županiju, s kojom država priprema dokumentaciju javnog natječaja za novu pulsku bolnicu, čija će izgradnja početi ove godine, navodi se u priopćenju.

(Hina) xdspo ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙