FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uređaj PET/CT do polovice godine U KBC Zagreb

Autor: tmar
ZAGREB, 20. siječnja 2012. (Hina) - Prema danas potpisanom ugovoru u Ministarstvu zdravlja, do polovice ove godine Klinički bolnički centar Zagreb trebao bi dobiti novi PET/CT uređaj, a pacijenti mogućnost da tu skupu pretragu obave u državnoj bolnici, umjesto u privatnoj poliklinici Medikol kao što je to bilo dosad.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić, koji je danas potpisao ugovor o nabavci PET/CT-a s tvrtkom Siemens, zahvalio se medijima koji su prije godinu dana, kako je rekao, razotkrili privatni monopol u zdravstvu, te je zajamčio da više neće biti prelijevanja javnog novca u privatne klinike.

Mediji su u travnju prošle godine pisali o velikom broju onkoloških pacijenta koji obavljaju pretragu PET/CT-om na tri uređaja u vlasništvu poliklinike Medikol, izrazili su sumnju na njihovu nepotrebnu ozračenost, te su propitivali zašto takav uređaj ne postoji ni u jednoj državnoj bolnici.

Ukupna ponuda Siemensa koja uključuje nabavku PET/CT-a, uređenje prostora i servisiranje uređaja iznosi 24 milijuna kuna, a s PDV-om 29,7 milijuna kuna. Rok u kojemu uređaj treba početi raditi je 150 dana, uz jamstvo od šest godina.

U Hrvatskoj je dosad godišnje bilo između 8.000 i 9.000 pregleda PET/CT-om, a novi bi uređaj na Rebru trebao, uz poštivanje kliničkih smjernica za tu pretragu, omogućiti 4.500 pregleda, kazao je ministar Ostojić.

Istaknuo je kako smo dosad bili jedina zemlja u Europi koja nije imala tu pretragu u državnim bolnicama. Zbog toga je bila onemogućena edukacija studenata, a posebice specijalista nuklearne medicine, radiologa, internista koji su zbog boljih uvjeta rada često odlazili u privatne klinike.

Ministar Ostojić je najavio nastavak natjecanja u kvalitetni između javnog i privatnog zdravstva ali i razvoj javno-privatnog partnerstva u kojemu će, kazao je, biti konkurencija i kompeticija koja će voditi do kvalitete i kompetencije u zdravstvu.

"Privatni sektor može nuditi što hoće, kako i gdje hoće sukladno dobroj kliničkoj praksi, ali se neće više događati da dođe do prelijevanja javnog novca u privatne klinike", zaključio je Ostojić.

Najavio je i da će ovih dana Državno odvjetništvo, kako to predviđa zakon, organizirati tzv. proces mirenja oko nove zgrade Klinike za tumore, koja je izgrađena ali je izvođač ne želi predati Ministarstvu zbog dodatnih novčanih potraživanja.

(Hina) xmt ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙