FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: ddad
ZAGREB, 31. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je predstavnike Hrvatskog novinarskog društva (HND) i nevladinih udruga, potpisnika Apela za uspostavu vjerodostojnosti javne funkcije HRT-a, koji su ga obavijestili o zahtjevima Apela, čiji cilj je uspostavljanje kvalitetnog upravljanja i programskog vođenja javnom televizijom, priopćeno je danas iz Ureda Predsjednika. Predsjednik Josipović rekao je na jučerašnjem sastanku s predstavnicima HND-a i nevladinih udruga da podržava raspravu o funkcioniranju HRT-a i ostvarivanje javnog interesa u programu HRT-a. "Transparentnije i odgovornije financijsko poslovanje javnog televizijskog servisa kao i programska i uređivačka neovisnost ključni su za ispunjavanje javne funkcije Hrvatske televizije", naglasio je Josipović. Sugovornici su se složili da je nužno potaknuti produkciju informativnog, dramskog, znanstvenog, dokumentarnog, kulturnog programa, te programe namijenjene nacionalnim manjinama i svim društvenim grupama koje su pretplatnici javnog servisa.

ZAGREB - Posade helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) tijekom prošle godine hitnim medicinskim letovima prevezle su ukupno 490 pacijenata i preko 950 pratitelja (pratnja i medicinsko osoblje), pri čemu su ostvarena 1383 pojedinačna leta.

Medicinski prijevoz bolesnih i unesrećenih osoba provode posade 91. i 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO transportnim helikopterima, priopćilo je danas Ministarstvo obrane (MORH). Oružane snage su u sklopu hitnih medicinskih letova za pomoć civilnom stanovništvu i spašavanjem života unesrećenih osoba tijekom posljednje tri godine, odnosno u 2009., 2010. i 2011. ostvarile preko 3400 letova, pri čemu je prevezeno 1229 pacijenata i 2730 pratitelja.

ZAGREB - Centar za gerontologiju zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar preporuča starijim osobama da, zbog osjetljivosti na hladnoću u njihovoj dobi, izbjegavaju izlaganje niskim temperaturama, posebice rano ujutro i noću, a osobito oni koji su oboljeli od respiratornih bolesti. Starije osobe spadaju u rizičnu skupinu posebno osjetljivu na niske temperature zbog sniženog bazalnog metabolizma, fizičke neaktivnosti i promjena u organizmu tijekom starenja. Starije osobe trebaju izbjegavati izlazak po hladnoći ili se odjećom dobro zaštititi, a ako dođe do povećanog znojenja, potrebno se smjesta presvući. Nužno je izbjegavati dugo stajanje i sjedenje (osobito prekriženih nogu), cipele s visokom ili preniskom potpeticom.

ZAGREB - Pripremno ročište na kojem se trebalo odlučiti o datumu početka suđenja osječkom poduzetniku Dragi Tadiću za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda, odgođeno je danas zbog bolesti njegove braniteljice za 22. veljače. Tadić je jutros na zagrebački Županijski sud došao bez svoje odvjetnice Jadranke Sloković pa je sudac Zdravko Majerović odgodio pripremno ročište na kojem je trebao odrediti datum početka suđenja i dokazne prijedloge u postupku protiv Tadića. Osječki poduzetnik jedini je optuženi za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda koji se nije nagodio s USKOK-om. Ostalih četvoro optuženika uvjetno je osuđeno nakon nagodbe s USKOK-om. USKOK Tadića tereti da je okupio ostale optužene kako bi utjecali na neimenovane suce Vrhovnog suda i pokušali preinačiti osuđujuću presudu Branimiru Glavašu za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku u slučajevima "garaža" i "selotejp".

VINKOVCI - Protiv 18-godišnjeg Vukovarca podignuta je kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru zbog sumnji da je nakon javnog gledanja rukometne utakmice između Hrvatske i Srbije koja se u petak igrala u Beogradu, a koju je u središtu Vukovaru na video panou gledalo nešto manje od tisuću gledatelja, poticao na nasilničko ponašanje, izvijestila je vukovarsko-srijemska policija. Prema navodima policije, 18-godišnjak je nakon gledanja utakmice skupini mlađih osoba pokazao nekadašnji ugostiteljski objekt u vukovarskoj ulici Tri ruže u kojem se te večeri proslavljao rođendan. Pripadnici skupine bacanjem kamenja i komada betona oštetili su četiri osobna automobila parkirana ispred objekta, a potom razbili i prozore na kući u kojoj se nalazi ugostiteljski objekt, pri čemu je 32-godišnji Vukovarac lakše ozlijeđen. Policija traga za preostalim počiniteljima.

KNIN - Braniteljski portal i Udruga branitelja liječenih od PTSP-a Tvrđava – Knin uputili su jučer svim ministarstvima, Uredima premijera i predsjednika Republike Hrvatske zahtjev za raspisivanje javnoga natječaja na kojemu bi se odabrala himna hrvatskih branitelja, potvrdio je za Hinu glavni urednik portala Mladen Milošević. S obzirom da je Hrvatska vojska u obrambenom Domovinskom ratu junački i herojski izvojevala pobjedu nad nadmoćnim srbočetničkim agresorom, u Braniteljskom portalu i udruzi Tvrđava – Knin smatraju da ratni heroji zaslužuju svoju himnu koja bi se izvodila prigodom brojnih svečanosti, mimohoda i obljetnica na kojima se veliča hrvatska ratna pobjeda, navodi Milošević. Herojska himna bi, preme zamisli poticatelja ove ideje, također mogla biti i himna MORH-a.

RIJEKA - Drama Mihaila Jurjeviča Ljermontova "Maskarada" u režiji uglednoga slovenskog redatelja Vite Taufera premijerno će se izvesti 3. veljače u riječkome HNK, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo. Redatelj Taufer rekao je da je "'Maskarada' strašno mračan tekst" i da govori o tamnoj strani ljudske psihe, pri čemu je dodao kako odgovara današnjem vremenu. Nositelj jedne od glavnih uloga Dražen Mikulić istaknuo je posebnu pripremu takvog dramskog teksta s obzirom na to da je pisan u stihovima. Ravnatelj Drame HNK Damir Orlić kazao je da se ta predstava ubraja među najsloženije na sceni toga kazališta jer u njoj sudjeluju svi ansambli, a na sceni je oko 85 izvođača.

(Hina) xdd ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙