FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 31. siječnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

BRUXELLES

Britanski premijer David Cameron narugao se u ponedjeljak na račun odluke francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja da jednostrano oporezuje financijske transakcije, ocijenivši da će Velika Britanija zahvaljujući toj odluci moći otvoriti vrata dolasku "mnogih francuskih banaka". "Nevjerojatno je da netko može učiniti takvo što", rekao je Cameron u vezi sa Sarkozyjevom odlukom da uvede taj porez ne čekajući pristanak europskih partnera. "U času kada se borimo za zapošljavanje i rast, učiniti nešto što zbog čega će nestati toliki broj radnih mjesta čini mi se nevjerojatno", rekao je na tiskovnoj konferenciji u prigodi summita 27 zemalja Europske unije u Bruxellesu. "Bude li Francuska oporezovala financijske transakcije mi ćemo, u zdravom duhu natjecanja s Francuskom, otvoriti naša vrata i moći ćemo primiti u Velikoj Britaniji puno veći broj francuskih banaka i poduzeća i naše će se gospodarstvo razvijati", rekao je Cameron podrugljivo.

LIMA

Najmanje je 145 osoba ozlijeđeno, uglavnom lakše, a 125 kuća je oštećeno u potresu magnitude 6,2 koji je u noći na ponedjeljak pogodio područje Ice, blizu obale na jugu Perua, po novom izvješću objavljenom u ponedjeljak navečer. Civilna zaštita popisala je "145 ozlijeđenih osoba, 125 kuća neprikladnih za stanovanje i 581 stradalu osobu" u pokrajini Ici, po novom izvješću objavljenom tijekom večeri, nakon zbrajanja štete u gradskim i seoskim područjima. "Većina ozlijeđenih prošla je s lakšim ozljedama koje su posljedica paničnog bježanja iz doma", rekao je direktor civilne zaštite u Ici Cesar Chonate za radio RPP. Potres se dogodio 11 minuta nakon ponoći, a epicentar mu je bio 47 km jugozapadno od Ice, na dubini od 48 km, izvijestio je Peruanski geofizički zavod (IGP).

ADEN

Petnaest boraca Al Kaide, među kojima dva lokalna šefa, ubijeno je u nizu noćnih napada na položaje te terorističke mreže na jugu Jemena, objavili su u utorak plemenski dužnosnici. Prema riječima jednog od dužnosnika, četiri napada bila su usmjerena na dva položaja Al Kaide u okolici lokaliteta Loder i al-Wadih u pokrajini Abyane koje drži mreža. "Mislimo da su napad izvršili američki zrakoplovi", kazao je jedan od neimenovanih dužnosnika. Tri napada bila su usmjerena na školu u kojoj su borci Al Kaide i lokalni šefovi mreže održavali sastanak oko ponoći, pri čemu je poginulo dvanaest osoba, prema plemenskim izvorima. Četvrti napad bio je usmjeren na nadzornu točku Al Kaide pri čemu su ubijene tri osobe, prema istim izvorima.

TOKIO

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ocijenila je da su kontrole provedene u Japanu nad nuklearnim reaktorima u skladu s njezinim preporukama ali je pozvala na ulaganje više napora da se povrati povjerenje javnosti izgubljeno nakon nesreće u Fukushimi. Izaslanstvo, koje se nalazi u posjetu Japanu već nekoliko dana, predalo je u utorak svoje zaključke japanskoj Agenciji za nuklearnu i industrijsku sigurnost o "testiranju otpornosti" koje je prethodna vlada uvela kao obavezno prije ponovnog pokretanja reaktora zaustavljenih zbog održavanja ili drugog razloga. "Upute koje su dale vlasti za postupak ispitivanja sigurnosti postrojenja općenito su u skladu s normama IAEA-e", objasnila je UN-ova organizacija.

NIKOZIJA

Nasilje u Siriji u ponedjeljak je uzrokovalo smrt stotinjak osoba, od kojih 55 civila koje su usmrtile snage sigurnosti, većinom u području Homsa, objavio je u utorak Sirijski opservatorij za ljudska prava. Pedeset pet civila ubijeno je, među kojima 40 u Homsu i okolici, devet u Deri, pet u predgrađu Damaska i jedna osoba u Idlebu, objavio je Opservatorij. S druge strane ubijeno je deset vojnika disidenata, šest pripadnika snaga sigurnosti i 25 vojnika redovite vojske, istaknuto je. Tijela jedne šesteročlane obitelji - oca, majke i četvero djece, ubijene u četvrtak, pronađena su u Karm al-Zeitunu, blizu Homsa.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙