FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kolumbija: 20 godina zatvora za počinitelje pokolja

Autor: vkla
BOGOTA, 30. siječnja 2012. (Hina/AFP) - Kolumbijski sud osudio je u ponedjeljak šest bivših boraca paravojne skupine na 20 godina zatvora nakon što su priznali krivnju za sudjelovanje u pokolju 2005. godine u jednom selu koje je slovilo kao "zajednica mira", priopćeno je iz sudskih i policijskih izvora.

Pripadnici Kolumbijskih jedinica za samoobranu (AUC), ekstremno desne milicije osnovane 80-ih godina u cilju obrane posjeda protiv gerilaca, priznali su da su sudjelovali u likvidaciji osam osoba u mjestu San Jose Apartado na sjeveroistoku zemlje.

To se selo 1997. proglasilo "zajednicom mira", opredijelivši se za neutralnost u sukobu između desnih milicija, ljevičarske gerile i vojske. Zbog te je inicijative prošle godine selo nominirano za Nagradu Saharov Europskog parlamenta za "slobodu duha". Među žrtvama pokolja je bilo i troje djece od kojih jedno mlađe od dvije godine.

Usprkos proglašenoj neutralnosti u spomenutom sukobu, do sada je ubijeno 210 seljana San Josea u napadima raznih naoružanih skupina koje selo optužuju da se priklonilo jednoj od strana.

AUC, koji je često bio u savezu s vojskom, službeno je predao oružje nakon stupanja na snagu zakona "Pravda i mir" koji nudi amnestiju.

(Hina) xvk ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙