FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za Breivika naređeno novo psihijatrijsko vještačenje

Autor: rtom
OSLO, 13. siječnja 2012. (Hina/AFP) - Sud u Oslu naredio je u petak novo psihijatrijsko vještačenje nad Andersom Behringom Breivikom koji je 22. srpnja u Norveškoj ubio 77 ljudi, a dvojica su ga stručnjaka proglasila neubrojivim i nesposobnim za suđenje.

"Težina zločina zahtijeva ponovnu procjenu njegove sposobnosti da kazneno odgovara pred sudom", rekla je na konferenciji za novinare sutkinja Wenche Elizabeth Arntzen.

Krajem studenoga dvojica psihijatrijskih vještaka zaključila su da je Behring Breivik psihotičan i da boluje od "paranoidne shizofrenije" i zato ne može biti sposoban odgovarati pred sudom.

Ako novo vještačenje potvrdi njihovu procjenu, Behring Breivik, počinitelj najkrvavijeg pokolja u Norveškoj nakon Drugog svjetskog rata, završit će u psihijatrijskoj klinici umjesto u klasičnom zatvoru.

Međutim, prvo psihijatrijsko vještačenje izazvalo je brojne kritike u Norveškoj jer je istraga pokazala da je Breivik minuciozno, metodički hladno i vješto isplanirao ubilački pohod i pokolj.

(Hina) xrt ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙