FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irak ogorčen blagom presudom za pokolj u Haditi

Autor: rtom
BAGDAD, 25. siječnja 2012. (Hina/AFP) - Iračke vlasti u srijedu su osudile blagost vojnog suda koji je američkog vojnika odgovornog za pokolj 24 osoba u gradu Hadita 2005. oslobodio služenja zatvorske kazne, a mještani su ogorčeni presudom.

"Vjerujemo da kazna ne odgovara težini počinjenog zločina i legalnim putem želimo braniti prava naših sugrađana koji su nedužne žrtve nasumičnog pucanja američkih vojnika", rekao je Ali Musaui, savjetnik iračkog premijera Nurija al-Malikija.

Narednik Frank Wuterich, posljednji američki vojnik optužen za taj pokolj jer su ostala sedmorica oslobođena krivnje, degradiran je u rang vojnika i osuđen na vojnome sudu u utorak na 90 dana zatvora. Kaznu međutim neće odslužiti jer je postignuta nagodba s tužiteljstvom na vojnome sudu u Camp Pendletonu.

Pokolj 24 Iračana među kojima je bilo žena i djece počinjen je 19. studenoga 2005., i jedan je od najtežih ratnih zločina za koji je odgovorna američka vojska u devetgodišnjem ratu u Iraku.

U sunitskome gradu Haditi od 80.000 stanovnika, 200 kilometara sjeverozapadno od Bagdada, ljudi su ogorčeni i deprimirani presudom koju je branitelj žrtava Halid Salman nazvao "napadom na čovječnost".

Optužba je teretila američke vojnike da su, unatoč tomu što ondje nije bilo pobunjenika, počinili trosatni pokolj kako bi osvetili smrt suborca raznesenog bombom koja je eksplodirala pri prolasku konvoja.

Frank Wuterich je prije izricanja presude uputio iskrenu ispriku obiteljima žrtava i rekao da on nije "hladnokrvni ubojica djece".

Liječnik iz bolnice u Haditi bolno je doživio presudu jer je nekoliko dana prije pokolja operirao Aidu Ahmed, jednu od žrtava koja se tada oporavljala u svome krevetu gdje je ubijena te se zapitao je li "doista iračka krv bezvrednija od američke?"

O stravičnom pokolju je 2007. snimljen britanski film nazvan "Bitka za Haidtu" u režiji Nicka Broomfielda.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙