FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 30. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović uputio je danas dopis rektoru zagrebačkoga Sveučilišta Aleksi Bjelišu u kojem ističe kako je sasvim logično da je projekt Sveučilišta u Rijeci predložen za financiranje iz fondova Europske unije, jer ima spremnu svu potrebnu dokumentaciju, što nije slučaj s predloženim projektima Sveučilišta u Zagrebu. Rektor zagrebačkoga Sveučilišta Aleksa Bjeliš je nedavno u dopisu Ministarstvu financija i DORH-u zatražio da se ispita pravilnost provedbe postupka jer drži da je prijedlog o financiranju donijet netransparentno i protivno europskoj praksi financiranja projekata. Podsjetivši kako je projekt "Research Infrastructure for Campus-based Laboratories at University of Rijeka" prijavljen na poziv Ministarstva od 28. kolovoza 2009., kada i projekti Sveučilišta u Zagrebu, Jovanović ističe kako je riječki projekt strateški opravdan, uklapa se u ciljeve Operativnoga programa te da ga je MZOS, s obzirom da je imao najpripremljeniju dokumentaciju predložio za projekt Phare 2006 kako bi dobili pomoć u pripremi dokumentacije koja im je nedostajala. "Sasvim je logično da je projekt Sveučilišta u Rijeci predložen za financiranje jer već ima spremnu svu potrebnu dokumentaciju što nije slučaj s projektima predloženim od strane Sveučilišta u Zagrebu", piše ministar. Jovanović ističe kako je u pozivu Ministarstva bilo navedeno da projektni prijedlozi moraju biti iz područja inovacija, znanosti i tehnologije te da su projekti Borongaj i Horvatovac bili prepoznati za područje obrazovne infrastrukture, a Biomedical Research Area Zagreb (BRA-ZAG) kao znanstvena infrastruktura. Ministar tvrdi kako prijavitelji zagrebačkih projekata - izgradnja kampusa Borongaj i kampusa Horvatovac - premda su bili dužni, nisu redovito slali izvješća o napretku projekata, a za projekt Biomedical Research Area Zagreb (BRA-ZAG), premda su izvješća redovito slali, iz njih, kako navodi Jovanović, nije bilo vidljiva napretka u izradbi tehničke i projektne dokumentacije. Ministar podsjeća kako je riječki projekt predložen kao najspremniji za financiranje u razdoblju od 1. srpnja do 31. prosinca 2013. te dodaje kako je pojednostavljenje Operativnoga programa rezultiralo ukidanjem nekih područja, među kojima i obrazovne infrastrukture, gdje bi spadali kampusi Borongaj i Hovatovac.

ZAGREB - Na Vrhovnom sudu danas je počelo novo, šesto suđenje Mihajlu Hrastovu, bivšem pripadniku Specijalne jedinice policije iz Karlovca, optuženom za ubojstvo 13 i ranjavanje dvojice pripadnika neprijateljskih postrojba na Koranskome mostu u rujnu 1991. godine. Hrastov, koji je u jednom od najdužih postupaka u povijesti hrvatskog pravosuđa tri puta oslobođen i dva puta osuđen, na sud je došao nešto prije 9 sati u pratnji svog odvjetnika Krešimira Vilajtovića. Sudskim vijećem koje bi osim danas trebalo zasjedati u utorak i srijedu, predsjedat će sudac Žarko Dundović. Vrhovni sud odluku neće donositi samo na temelju sudačkog izvješća s najvažnijim pojedinosti o postupku i dosadašnjim žalbama, nego će ponovno izvoditi dokaze, što je rijetkost u postupcima pred ovim sudom. Kao svjedoke će ponovno ispitati očevice događaja na Koranskom mostu 1991., Gorana Čerkez i Darka Grujića te dvojicu sudskih vještaka, balističara Damira Tomašeka i patologa Josipa Škavića. Nakon što su svjedoci posljednji puta ispitani pred Vrhovnim sudom u svibnju 2009. godine Hrastov je osuđen na osam godina zatvora, da bi mu po žalbi kazna bila smanjena za godinu dana. No, kako Vrhovni sud osuđujuću presudu nije javno objavio, Ustavni je sud presudu ukinuo pa je Hrastov u prosincu 2010. oslobođen iz lepoglavske kaznionice gdje je izdržavao kaznu. U gotovo 20 godina suđenja Hrastova je karlovački Županijski sud tri puta oslobodio, a Vrhovni mu je sud dva puta ukidao presude i tražio ponavljanje postupka. Na današnjem ročištu Vrhovni sud tako ponovno odlučuje o žalbi tužiteljstva na posljednju oslobađajuću presudu iz 2007. godine. Od početka slučaja Mihajlo Hrastov je odbacio optužbu, a njegovi odvjetnici ističu kako je pucao u nužnoj obrani u zarobljene neprijateljske vojnike, koji su napali njegova suborca te da se nije radilo o bezuvjetnoj predaji razoružanih neprijateljskih vojnika, kao što tvrdi državno odvjetništvo.

SPLIT - Kod Dugog Rata, na području Krila Jasenice, prijepodne je izbio požar, a u njegovu gašenju sudjeluje i jedan protupožarni zrakoplov kanader, izvjestila je Državna uprava za zaštitu u spašavanje (DUZS) Požar je dojavio Vatrogasni operativni centar Split u 10,50 sati, a vatrom je zahvaćeno oko četiri hektara borove šume i niskog raslinja. Gašenje je u tijeku.

ZAGREB - Hrvatska pošta (HP) pustit će u srijedu, 1. veljače, u opticaj prigodnu poštansku marku „Valentinovo“, a motiv marke su ženski i muški otisak prsta spojeni u raznobojna stilizirana srca, priopćeno je danas iz HP-a. Autorica marke je Dubravka Zglavnik Horvat, dizajnerica iz Zagreba. Naklada marke je 220.000 primjeraka, nominalna vrijednost je 3,10 kuna, a uz marku tiskana je i prigodna omotnica prvog dana (FDC). Žig prvog dana bit će u uporabi u srijedu i četvrtak, 1. i 2. veljače 2012. u Poštanskom uredu 10101 Zagreb. Blagdan Sv. Valentina je u svakodnevnom govoru poznatiji kao Valentinovo ili Dan zaljubljenih te se obilježava 14. veljače, a slavi i veliča ljubav i naklonost. Prema tradiciji to je dan kada zaljubljeni svoju ljubav iskazuju darivajući jedno drugog cvijećem, slatkišima i, tradicionalno, ilustriranim dopisnicama koje su na engleskom govornom području poznate kao „Valentines“ (dopisnice za Valentinovo).

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙