FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Noć muzeja u Splitu

Autor: zjur
SPLIT, 27. siječnja 2012. (Hina) - Petnaest splitskih muzeja, galerija, fotoklubova, Multimedijalni kulturni centar, podrumi Dioklecijanove palače, Stara gradska vijećnica, Zvjezdano selo Mosor, te Kuća slave splitskog športa sudjeluje u Noći muzeja tako da posjetitelji od 18 sati do jedan poslije ponoći mogu besplatno pogledati njihove izložbe i programe.

Prošle je godine u splitskoj Noći muzeja sudjelovalo 52 tisuće ljudi, a ove se godine, s obzirom na večerašnji veliki posjet, očekuje da će ih biti i više.

U Arheološkom muzeju Split bilo je organizirano razgledavanje stalnog postava muzeja uz stručno vođenje po grupama. U ponudi je bila i izložba fotografija, projekcija DVD- a i prodaja suvenira, dok se u arheološkom kompleksu Salona razgledavaju lokalitet i spomen sobe don Frane Bulića u Tusculumu.

Lutkarska predstava "Uskočka svijeća" mogla se pogledati u Etnografskom muzeju gdje je i projiciran dokumentarno-igrani film "Uskočki boj za Klis".

Izložba Josipa Klarice "Fotografije 1976.-2011." u Galeriji Emanuel Vidović privukla je veliki broj posjetitelja koji su uživali u glazbenom programu i u novom izdanju kataloga stalnog postava galerije. Za to vrijeme u Galeriji Fotokluba Split trajala je izložba prošlogodišnjeg dobitnika nagrade za životno djelo Ante Verzottia "Kriptofotografije".

U Noći muzeja svoja je vrata otvorio Multimedijalni kulturni centar, Galerija umjetnina, te Hrvatski pomorski muzej. Zainteresirani su mogli doznati sve o parobrodarstvu na Jadranu, o Viškom boju, Pulenama, povijesti splitske brodogradnje i stvaranju Hrvatske ratne mornarice 1991. godine.

Autograme poznatih sportaša i reprezentativaca dobili su posjetitelji Kuće slave splitskog športa, dok se u Muzeju grada Splita među ostalim uz jazz održavala virtualna izložba "Split iza kantuna".

Bogat program pripremio je i Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, gdje su posjetitelji mogli pogledati izložbe "Crkvine-Cista Velika", "Arhiv u kamenu", "Starohrvatska riznica", te "Antička zbirka Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika", te Prirodoslovni muzej i ZOO vrt gdje su održane izložbe Malakološka zbirka obitelji Bakotić, "Tajne Jadrana", "Ptice močvarice" i radionica "Mali speleolog".

Povodom 20. godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske uz glazbeni program u Staroj gradskoj vijećnici je posjetiteljima ponuđena izložba likovnih djela splitskih umjetnika. Na Zvjezdanom selu Mosor je otvoren postav Muzeja tehničke kulture u osnivanju te su otvorene izložbe, održan gitarski nastup, te astronomsko predavanje i teleskopsko promatranje neba s terase i iz velike kupole zvjezdarnice.

(Hina) xzjur yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙