FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 27. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21,30 sati.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić izjavio je večeras da bez obzira na veći PDV, cijene, zbog velikih olakšica za gospodarstvo, neće rasti. "Proračun ne raste po osnovu PDV-a, nego se te dvije i pol milijarde usmjerava u gospodarstvo i najviše efekata ima gospodarstvo. Prema tome, ono će to vraćati nedizanjem cijena", rekao je Linić za Novu TV upitan hoće li zbog višeg PDV-a doći do rasta cijena. Na upit kako se to može kontrolirati, rekao je: "Tako da ćemo s njima morati rješavati njihovu nelikvidnost i uvjereni smo da oni trebaju partnerski odnos s vjerovnicima, a to su država i banke. Prema tome, sve je to uzajamni odnos i uzajamno povjerenje", kazao je Linić. "Riješavati ćemo i spašavati radna mjesta jer su ona najvažnija. Jako dobro ćemo paziti kako su se ponašali i poslodavci vezano uz povećanje PDV-a za dva posto", rekao je Linić. "S ovakvim smjernicama, koje je Vlada usvojila tijekom jučerašnjeg dana, ogromne, ogromne mogućnosti imamo da zaista i MMF i kreditne agencije uvjerimo da smo u mogućnosti oporaviti gospodarstvo, da ćemo se boriti za gospodarski rast, da će to gospodarstvo biti konkurentnije, da će prihodi u proračun biti ozbiljniji, a s druge strane da ćemo racionalno te prihode koristiti za javni sektor, ali i za jačanje gospodarstva", odgovorio je na pitanje misli li da vlada može uvjeriti institucije i kreditne agencije da Hrvatskoj ne snize kreditni rejting. Ministar regionalnog razvoja Branko Grčić, koji je gostovao u Dnevniku HTV-a, rekao je kako zdravstveni sustav neće biti ugrožen smanjivanjem davanja za zdravstveno osiguranje, jer će dio sredstava prikupljenih povećanjem PDV-a biti usmjeren u zdravstvo.

ŠKABRNJA - Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je u pratnji potpredsjednika Sabora Josipa Leke, saborskih zastupnika, čelnika lokalnih općina i gradova, te brojnih mještana, branitelja i članova obitelji poginulih branitelja, položio temeljni kamen za gradnju Memorijalnog centra poginulim civilima i braniteljima u obrani Škabrnje na brdu Ražovljeva Glavica u Škabrnji. Predsjednik Josipović rekao je da će budući Memorijalni centar, osim poštovanja, sjećanja i tuge, imati i zadaću da nadahnjuje. "Mi danas srećom nemamo tako tešku dužnost da oružjem branimo našu Domovinu, ali danas imamo druge izazove. Hrvatska se nalazi pred gospodarskim oporavkom, imamo izazov da našoj djeci osiguramo dobar život i pravednu Hrvatsku, pa i za to treba hrabrosti, odlučnosti i junaštva, a treba i uzora," rekao je predsjednik Josipović istaknuvši da upravo branitelji koji su dali svoje živote za Domovinu mogu biti uzori. "Oni jesu uzor i bit će uzor svim generacijama. Memorijalni centar dovijeka će čuvati njihovo domoljublje, odlučnost i nesebičnost ," rekao je predsjednik Josipović i dodao da se nada da će se uskoro naći na istom mjestu na otvorenju Memorijalnoga centra poginulim civilima i braniteljima Škabrnje. U ime predsjednika Sabora, nazočnima se obratio potpredsjednik Josip Leko koji je istaknuo kako su tragedije Škabrnje i Vukovara simboli stradanja, jer nema većeg primjera stradanja u Domovinskome ratu.

ZADAR - U nastavku posjeta Zadru predsjednik Republike Ivo Josipović održao je predavanje učenicima Gimnazije "Jurja Barakovića" u povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta i zločina protiv čovječnosti. Holokaust je zapravo radikalni oblik genocida čija je politika proizvod nacističke ideologije koja je ubila šest milijuna Židova," poručio je zadarskim gimnazijalcima predsjednik Josipović. "Uvjeren sam da kod nas u Hrvatskoj, a posebice nakon svih ratova i stradanja, imamo taj osjećaj kako moramo graditi društvo u kojem zlo, kakvo je kreirao holokaust, nikada više neće dobiti priliku. I to moramo osigurati tako da otvoreno govorimo o problemima i da otvoreno ukazujemo na zlo, te da prepoznajemo našu povijest i da s ponosom ističemo one koji su se borili protiv zla, kako su se borili naši branitelji i antifašisti iz 2. svjetskog rata, a među njima i mnogi intelektualci i mnogi obični ljudi," rekao je predsjednik Josipović.

ZAGREB - Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy rekla je danas kako je prva stvar s kojom idu promjena sustava vezanog uz otpad, da već rade na smjernicama za izradu novog zakona o otpadu jer je stari kompliciran i nelogičan u nekim dijelovima te je izrazila sumnju u korupciju u sustavu gospodarenja te zbrinjavanja otpada. "Moramo u naše zakonodavstvo implementirati novu okvirnu direktivu o otpadu", poručila je ministrica Holy na prvoj konferenciji za novinare u ministarstvu otkako je preuzela tu dužnost, dodajući da će, osim toga, ići i s nekim drugim izmjenama. Zakonom je već regulirano da bi se odvoz otpada trebao obračunavati na temelju količine, ali to se u cijelom nizu jedinica lokalne samouprave još ne provodi, rekla je. Istaknula je kako je zakon o otpadu "dosta kompliciran i nelogičan u nekim dijelovima, što je i dovelo do situacije gdje možemo sumnjati na određene koruptivne stvari u vezi sa samim sustavom gospodarenja i zbrinjavanja otpada". Najavila je kako tu namjeravaju provesti velike promjene zato što smatraju da je otpad iznimno korisna sirovina i da je šteta da ga jedna država ne tretira kao sirovinu, nego kao smeće.

ZAGREB - Udruga Roditelji u akciji (RODA) upozorila je danas Vladu RH kako će smanjenje PDV na dječju hranu - ali na industrijski konzerviranu i prerađenu 'dječju hranu' - imati lošije posljedice nego što se to isprva čini, i mnogim obiteljima neće pomoći, jer mnoga djeca ne jedu "industrijsku" dječju hranu (niti je to potrebno). RODA u priopćenju navodi kako će međustopa PDV-a dovesti do porasta prodaje industrijske 'dječje hrane' u odnosu na svježu hranu, čime će se povećati zarada proizvođača nadomjestaka za majčino mlijeko i njhov budžet za marketing tih nadomjestaka, a što će za posljedicu imati još manje dojenja djece. Također, industrijska 'dječja hrana' neće pridonijeti zdravlju djece.

SPLIT - U današnjem nastavku suđenja u slučaju "Konstruktora" svjedokinja Meri Soko, čiji je iskaz jučer prekinut "zbog privatnih razloga" sutkinje Ivane Bilušić, posebice je govorila o odnosima Građevnog poduzeća "Konstruktor" i Hrvatskoga fonda za privatizaciju (HFP) prilikom pretvorbe te splitske tvrtke. Svjedokinja Soko, koja je bila voditelj pravne službe Građevnog poduzeća "Konstruktor" od 1990. do 1992., a tu je dužnost nastavila obavljati i u novoutemeljenoj tvrti "Konstruktor inženjeringu", danas je u iscrpnom iskazu istaknula kako je vrijednost "Konstruktora" u jednom elaboratu, koji je poslan u HFP, procijenjena na tri milijuna tadašnjih njemačkih maraka. Soko je objasnila kako se po tadašnjem zakonu o pretvorbi, pretvorba GP "Konstruktora" trebala provesti do 30. lipnja 1992. "No, bile su teške ratne okolnosti te je bilo nemoguće do tog razdoblja prikupiti sve podatke potrebne za tu dokumentaciju te sam nekoliko puta od HFP-a tražila izdavanje potvrde po kojoj GP 'Konstruktor' ne podliježe pod Zakon o pretvorbi, ali nikad nismo dobili takvu potvrdu", rekla je. Dodala je kako se bez te potvrde nije mogla provesti pretvorba "Konstruktora". Upravni je odbor ipak donio odluku da se osnuju tri nove tvrtke: "Konstruktor inženjering", "Konstruktor standard" i Projektni biro.

ZAGREB - Milan Bandić nije uvrijedio SDP-ova gradskog zastupnika Juricu Meića, ali je Meić oklevetao zagrebačkoga gradonačelnika, presudio je danas zagrebački Općinski kazneni sud.Nepravomoćnom presudom Meić je proglašen krivim za klevetu te u roku od dva mjeseca od pravomoćnosti mora platiti novčanu kaznu od 15 prosječnih dnevnih dohodaka, ili 4849 kuna. Ne učini li to, ići će se na prisilnu naplatu ili će gradski zastupnik morati raditi za opće dobro. Meić mora platiti i 2000 kuna sudskih troškova te troškove odvjetnika. Bandić je lani u travnju tužio Meića jer ga je na sjednici Gradske skupštine SDP-ov gradski zastupnik, nezadovoljan gradonačelnikovim odgovorom na pitanje kako je mogla biti izdana lokacijska dozvola za projekt 'Cvjetni' iako nije izgrađena šetnica koja bi spojila Gundulićevu ulicu s Cvjetnim trgom, upitao koliko se nakrao i kako ga nije strah Svevišnjega, a govori da je vjernik. Meić je na tu tužbu odgovorio protutužbom u kojoj je tvrdio kako ga je Bandić uvrijedio jer ga je prozvao neradnikom.

ZAGREB - Kulturno-turističku priredbu "Noć muzeja" svečano je otvorila ispred zagrebačkoga Muzeja Mimara ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i time simbolički "otvorila" vrata više od 160 muzeja i ustanova u 74 grada i mjesta u svim hrvatskih regijama koja će večeras posjetitelji moći besplatno razgledati. Tako je u svečanom ozračju i uz prigodni akrobatski program počelo sedmo 'izdanje' te priredbe u organizaciji Hrvatskoga muzejskog društva (HMD) koje će, vjeruje ministrica Zlatar Violić, pokrenuti više stotina tisuća hrvatskih građanki i građana da večeras svoje slobodno vrijeme posvete baštini koju čuvaju hrvatski muzeji, galerije i arhivi. Napomenula je da je prošle "Noći muzeja" bilo 310 tisuća posjetitelja, a 2005., kada je ta priredba bila prvi put organizirana i to samo u Zagrebu, bilo deset tisuća posjetitelja što je, dodala je, tada bilo nevjerojatno.

(Hina) xtdel yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙