FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mljekari traže sastanak s čelnicima Vlade i Ministarstva poljoprivrede

Autor: ivuc
OSIJEK, 19. siječnja 2012.(Hina) - Udruga proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije zatražila je hitan sastanak s čelnicima Vlade i Ministarstva poljoprivrede i upozorila da nagomilani problemi prijete uništenjem hrvatskog sela i domaće poljoprivrede.

U priopćenju za javnost, koje je uputio tajnik udruge Milan Kosanović, uz ostalo se traži izjednačavanje zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu na rok od 50 godina, jer su veliki gospodarski subjekti do sada plaćali od 150-280 kuna po hektaru, a obiteljska poljoprivredna gospodarstva od 1.500 do 2.000 kuna po hektaru.

Mljekari traže da se u što kraćem roku legaliziraju svi objekti namijenjeni za poljoprivrednu proizvodnju, a u cilju izjednačavanja konkuretnosti s europskim proizvođačima traže da im se subvencionira plavi dizel na način da cijena jedne litre plavog dizela bude jednaka cijeni jedne litre mlijeka.

Napominjući da obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima nije isplaćeno 50 posto kapitalnih ulaganja, traže da se proizvođačima za taj iznos umanje krediti, a zahtijevaju i isplatu zaostalih premija za mlijeko, od rujna do prosinca prošle godine, kako bi se mogla obaviti proljetna sjetva.

Udruga mljekara uz ostalo traži i da se vrate ukinuti poticaji za uzgoj ženske teladi u iznosu od 1.500 kuna po grlu i teladi za tov od 600 kuna po grlu.

Udruga proizvođača mlijeka Osječko-baranje županije zahtijeva od ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine da izravno surađuje s predstavnicima udruga, a ne preko Hrvatsko poljoprivredne komore (HPK), jer je, kako tvrde, HPK instrument za provođenje politike Hrvatske seljačke stranke i kao takvu je većina udruga ne priznaje. HPK se mora depolitizirati kako bi bila komora svih poljoprivrednika koji plaćaju komorski doprinos, ističe se uz ostalo u priopćenju.

(Hina) xivuc ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙