FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 27. siječnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

LONDON - Oscarom nagrađeni glumac Geoffrey Rush proglašen je Australcem godine u znak priznanja za postignuća u umjetnosti, javlja BBC. Ovu prestižnu nagradu uručila mu je premijerka Julia Gillard na svečanosti u Canberri. Rush je 1997. postao prvi australski glumac nagrađen Oscarom, za glavnu ulogu u filmu "Sjaj". Od tada je za nagradu bio nominiran još triput, za uloge u "Zaljubljenom Shakespeareu", "Otrovnom peru markiza de Sadea" i "Kraljevu govoru". Kako su priopćili organizatori nagrade "Australca godine", Rush je jedan od rijetkih glumaca s "trostrukom krunom" - Oscarom, Tonyjem i Emmyjem.

LONDON - Škotski glumac Nicol Williamson, najpoznatiji po ulozi čarobnjaka Merilna u filmu Excaliburu, umro je u 75. godini, objavila je njegova obitelj. Williamson je preminuo sredinom prosinca u Amsterdamu, gdje je živio, nakon višegodišnje borbe s rakom jednjaka, a njegova obitelj je to objavila tek 40 dana kasnije, prenosi BBC. Rođen 1936., Williamson je bio priznati kazališni glumac, s dvije nominacije za nagradu Tony u karijeri, i svojedobno smatran jednim od najboljih britanskih glumaca svoje generacije. Poznat je bio i po naprasitom i teškom karakteru. Svjetsku slavu donijela mu je hvaljena uloga čarobnjaka Merlina u Excaliburu redatelja Johna Boormana 1981. godine.

BOSTON - Američki kongresnik Barney Frank iz Massachusettsa planira oženiti svog homoseksualnog partnera, objavio je u četvrtak njegov ured. Frank (71), demokratski kongresnik kojem teče 16. dvogodišnji mandat u Predstavničkom domu, jedan je od prvih američkih političara na nacionalnoj razini koji u javnosti nije skrivao svoju homoseksualnost. U Kongresu je od 1980., a prošle je godine najavio povlačenje nakon isteka sadašnjeg mandata. Frank će se vjenčati sa svojim partnerom Jimom Readom na ceremoniji u Massachusettsu, objavio je njegov glasnogovornik Harry Gural, ne navodeći datum i mjesto vjenčanja. Massachusetts je prva američka savezna država koja je legalizirala homoseksualne brakove još 2004.

BERLIN - Nekadašnji član Beatlesa Paul McCartney kazao je za njemački tjednik Die Zeit od četvrtka da trenutno sklada pjesmu za video igricu. "Pitali su me zanima li me to a meni se učinilo uzbudljivo. Osim toga, radi se o fascinantnom tržištu. Nove video igrice trenutno se prodaju puno bolje od novih glazbenih CD-a", kazao je on novinama. "Ciljamo na sasvim drukčiju publiku. Vjerojatno prvi put mnogo će mladih ljudih čuti moju glazbu igrajući video igrice", dodao je on. Britanski 69-godišnji glazbenik trebao bi izdati dva albuma 2012., među kojima jedan "jazzy" predviđen za veljaču koji će se zvati "My Valentine".

VALENCE - Desetogodišnji školarac zakasnio je na školski autobus pa je zgrabio ključeve očeva automobila renaulta megana i odvezao se neka dva kilometra prema školi, no tada je udario u stup, ali je prošao bez ozljeda, kao i njegov školski kolega kojega je povezao. Maloljetnog vozača i njegova 9-godišnjeg suputnika, kojemu je također pobjegao autobus, privela je policija u gradu Valenceu u Francuskoj. Dječak je izjavio kako je "vezao sigurnosni pojas". Svoju vozačku inicijativu objasnio je stresom koji je doživio kada je vidio da mu je pobjegao autobus. Dječaci su saslušani i odgovarat će zbog "vožnje bez vozačke dozvole" i nanošenja "štete javnoj imovini", objavila je policija.

MERIDEN - Četverogodišnji dječak u jednoj američkoj osnovnoj školi rekao je učiteljici u vrijeme užine da želi podijeliti svoj obrok i izvukao je devet vrećica marihuane iz džepa svoje jakne, priopćila je policija. Policija u Meridenu u američkoj saveznoj državi Connecticutu pozvana je u školu ovoga tjedna nakon što je dječak s posebnim potrebama pokazao drogu. Pokazalo se da je riječ o marihuani pakiranoj za prodaju. "Učenik nije imao pojma što je donio u školu i što je to zapravo", izjavio je ravnatelj škole. Policija je pokrenula istragu, a u nju se uključila i socijalna služba.

LOS ANGELES - Članovi američke Akademije filmskih umjetnosti, koji imaju težak zadatak izbora najboljih glumaca i filmova tijekom godine dana, moći će od 2013. svoj glas za nagradu Oscar dati elektroničkim putem, najavili su organizatori. Oko 6.000 osoba iz filmskog svijeta, članova Akademije, pozvano je svake godine glasovati za tu nagradu što čine putem pošte. Akademija je odlučila svojim članovima omogućiti elektroničko glasovanje te je potpisala ugovor s jednom informatičkom tvrtkom koja će osmisliti novi sustav. "To je prva od etapa u razvoju sustava pouzdanog i praktičnog elektroničkog glasovanja, koje će biti inaugurirano sljedeće godine", rekao je jedan od organizatora slavne ceremonije Ric Robertson.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙