FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatsko-mađarska suradnja u zaštiti Drave

Autor: ivuc
OSIJEK, 25. siječnja 2012.(Hina) - Osječka ispostava Hrvatskih voda i mađarska Uprava za vode i zaštitu okoliša južnog Prekodunavlja provode projekt Morfološki monitoring i metodološki vodič rijeke Drave u sklopu IPA Prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska 2007.-2013., istaknuto je na današnjem predstavljanju projekta u Osijeku.

Projekt je vrijedan više od 254 tisuće eura, s 85 posto iznosa financira ga Europska unija, a provodit će se do kraja siječnja iduće godine.

Direktor osječke ispostave Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je da će projekt obuhvatiti mjerenja protoka i razine vode, nanosa i starih rukavaca Drave, čime će se omogućiti daljnje unaprjeđivanje stanja u koritu Drave.

Glavna je svrha ispitati hidromorfološka obilježja korita i rijeke Drave te izraditi bazu podataka radi uspješnije revitalizacije prirodnih područja oko Drave, rekao je Đuroković. Dodao je kako od njezina 240. kilometra od ušća ima gotovo 200 kilometara rukavaca koje bi trebalo revitalizirati, ukloniti nanose mulja i drugih materijala, što će poboljšati biljni i životinjski svijet te pridonijeti boljem i sigurnijem prolasku većih vodnih valova i obrani od poplava.

Kako je istaknuto, projekt će se provoditi na području Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske i Koprivničko-križevačke županije te na području mađarskih županija Baranye i Somogyja, a u skladu je s Uredbom Europske unije o vodama, koja propisuje redovito promatranje i praćenje voda, i u Mađarskoj se već provodi, a uskoro će se početi provoditi i u Hrvatskoj.

(Hina) xivuc yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙