FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Županijski centar za gospodarenje otpadom na Babinoj gori

Autor: vhor
KARLOVAC, 12. siječnja 2012. (Hina) - Centar za gospodarenje otpadom Karlovačke županije gradit će se na Babinoj gori u blizini Tušilovića, izvijestio je danas na konferenciji za novinare zamjenik karlovačkog župana Ivan Banjavčić.

Rekao je kako je Savjetodavno stručno povjerenstvo Ministarstva zaštite okoliša krajem prosinca županiji dostavilo Rješenje o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša, dokument kojim se precizira da "lokacija nije ni hidrološki ni geološki neprihvatljiva" te da se "moraju primijeniti tehnike i standardi" propisani tim uvjetima zaštite okoliša.

To znači, kazao je, da Savjetodavno stručno povjerenstvo nije uvažilo primjedbe ekoloških aktivista i udruga koje unatrag nekoliko godina žele zaustaviti taj projekt, a županija nema spoznaju o tome da je, kako je županijska Udruga za zaštitu okoliša priopćila prije nekoliko dana, Upravnome sudu predala tužbu na rješenje iz prosinca.

Sastavni dio rješenja je i Knjiga objedinjenih uvjeta zaštite okoliša s tehničko-tehnološkim rješenjem za centar za gospodarenje otpadom na Babinoj gori.

Županijski pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Marinko Maradin rekao je kako se - na temelju primjedaba građana - povjerenstvo sastavljeno od predstavnika mjerodavnih institucija sastalo nekoliko puta. Dodao je da je na dva mjesta tlo izbušeno do dubine od 25 metara i na nekoliko mjesta do dubine od osam metara te da je utvrđeno kako je lokacija na glinenome vodonepropusnom sloju.

"Nije dokazano da je s geološkog stajališta lokacija na Babinoj gori neprikladna, što znači da su građani koji su tražili provjeru ranijih studija o utjecaju na okoliš pogrešno tumačili svoju prikupljenu dokumentaciju i da njihove tvrdnje nisu stručno utemeljene", rekao je Maradin.

Gradnja centra stajat će 204 milijuna kuna.

Banjavčić je izvijestio i da je u Zagrebu jučer na zajedničkom sastanku predstavnika županije i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objašnjeno da će izradu dokumentacije do građevinske dozvole u cijelosti financirati fond. Sama gradnja financirat će se 80 posto novcem iz fondova Europske unije, a dvadeset posto vlastitim novcem, rečeno je.

Direktor centra za gospodarenje otpadom u osnivanju Zdravko Marčetić pozvao je predstavnike općina i gradova da pripreme dokumentaciju za sanaciju odlagališta otpada jer, precizirano je jučer u fondu, sva moraju biti sanirana najdulje godinu dana nakon početka rada tog centra.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Maradin je ustvrdio kako će početak gradnje tog centra ovisiti o mogućnosti korištenja strukturnih fondova EU-a te je dodao da će, ako referendum 'ne prođe', protivnici izgradnje centra na Babinoj gori zacijelo biti sretni. Ako se građani 22. ovog mjeseca odluče za ulazak u EU, sasvim je sigurno da bi centar mogao biti otvoren 2015. godine.

(Hina) xvhor ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙