FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prošle godine 3705 požara na priobalnom i kraškom području

Autor: jjur
ZAGREB, 5. siječnja 2012. (Hina) - Prošle je godine na priobalnom i kraškom području evidentirano ukupno 3705 požara otvorenog prostora što je 16,3 posto više u odnosu na šestogodišnji prosjek, a 83,86 posto požara je ugašeno u vremenu do četiri sata od trenutka dojave.

U 3705 požara otvorenog prostora izgorjelo je ukupno 37.354 hektara površine, od čega se 7943 hektara odnosi na požare u miniranom području, a u 86,08 posto požara opožarena površina je bila manja od 5 hektara, priopćila je danas Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Za vrijeme protupožarne sezone u 2011. ukupno je bilo angažirano 9907 vatrogasaca, uključujući pripadnike Državnih intervencijskih postrojbi – Zadar, Šibenik, Split i Dubrovnik, javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava iz priobalnih županija, vatrogasce iz kontinentalnih županija u organiziranim dislokacijama, sezonske vatrogasce te pripadnike Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OS RH, stoji u priopćenju.

Uz aktivnosti vezane uz provođenje posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Hrvatsku u prošlogodišnjoj protupožarnoj sezoni, DUSZ kao primarne zadaće izdvaja i provođenje programa TURS koji se odnosi na koordinaciju djelovanja operativnih snaga sustava zaštite i spašavanja za pružanje pomoći domaćim i stranim turistima te mjere sustava zaštite i spašavanja koje su se poduzele u nepovoljnim vremenskim uvjetima.

U sklopu programa TURS, navodi se, izvršeno je komunikacijsko povezivanje 17 dodatnih timova Hitne medicinske pomoći koji su tijekom ljetne sezone intervenirali preko 500 puta, obavljena su 193 hitna medicinska leta, a prevezeno je 219 pacijenata.

Prošle je godine, u sklopu Programa mjera zaštite i spašavanja u nepovoljnim vremenskim uvjetima, zabilježeno ukupno 30 potresa srednje jačine čije magnitude nisu prelazile 5 stupnjeva po Richteru, a najjači potres u regiji od 4,7 po Richteru zabilježen je u prosincu u Crnoj Gori.

Zbog iznimno toplog ljeta te manjka padalina, sedam županija pogođeno je sušom, među kojima su Zadarska, Požeško-slavonska, Koprivničko-križevačka, Šibensko-kninska, Osječko-baranjska, Brodsko-posavska i Ličko-senjska. Posljedice nestašice vode osjetilo je više od 60 tisuća stanovnika u četiri grada i 12 općina, a DUZS se uključio u pomaganje ugroženom stanovništvu i dobavi pitke vode u svih sedam ugroženih županija, navodi se u priopćenju.

(Hina) pp/xjjur yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙