FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 25. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je jutros, predstavljajući u Hrvatskom saboru izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, da su one politički važne iako su njihovi učinci na mirovinski sustav zanemarivi. "Donošenje ovog zakona je opravdano. Njegov učinak na mirovinski sustav financijski je zanemariv, no on je politički važan", rekao je Mrsić zastupnicima. Izmjenama Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, kojima bi se zastupnicima, sucima Ustavnog suda i glavnom državnom revizoru ukinule tzv. povlaštene mirovine, pa bi oni ubuduće pravo na mirovinu ostvarivali kao i ostali građani, prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, odgovara gospodarskom trenutku u Hrvatskoj, ocijenio je. Predloženim se izmjenama ukida i pravo po kojem su dosad imali pravo na najvišu mirovinu, onu iznad 17.000 kuna, koja je dvostruko viša od najveće dopuštene mirovine svih ostalih građana. Većina saborskih klubova podržala je promjene zakona, a HDZ je najavio suzdržanost, ocjenjujući taj vladin prijedlog političkom demagogijom i prikrivanjem pred javnosti stvarnih problema u državi. Josip Salapić je u ime Kluba HDZ-a istaknuo da HDZ nije protiv da Sabor razmotri dokidanje nesrazmjera između tzv. povlaštenih i običnih mirovina, ali ta rasprava, naglasio je, zahtijeva postizanje konsenzusa i opravdano obrazloženje, a ne hitnu proceduru. Nužnim je ocijenio da zakonom budu obuhvaćeni svi dužnosnici, te izvijestio da je HDZ u proceduru uputio izmjene Zakona o pravima državnih dužnosnika po kojima bi i predsjednik Republike mirovinu stjecao po općim propisima. U obzir, dodao je Salapić, treba uzeti i sudionike NOB-a koji također uživaju povlaštene mirovine, ali iz te kategorije, istaknuo je, treba izdvojiti članove HAZU-a. Odgovorio mu je ministar Mrsić, istaknuvši da predloženim izmjenama Sabor želi "prvo počistiti ispred svog praga", a onda ići i na sve ostale dužnosnike.

ZAGREB - Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) danas je Hrvatskom saboru predložilo da SDP-ovcu Mariju Mohariću skine zastupnički imunitet, što je tražilo čakovečko Općinsko državno odvjetništvo kako bi ga kazneno gonilo za nesavjestan rad kao načelnika međimurske općine Goričan. Predsjednica MIP-a Gordana Sobol (SDP) uvodno je kazala da je čakovečko tužiteljstvo od Sabora zatražilo da Mohariću, koji je na izborima 4. prosinca prošle godine osvojio zastupnički mandat na listi Kukuriku koalicije u 3. izbornoj jedinici, skine zastupnički imunitet. Tužiteljstvo je još 17. rujna prošle godine čakovečkom Općinskom sudu podnijelo optužni prijedlog protiv Moharića kojim ga tereti za dva kaznena djela protiv službene dužnosti nesavjesnim radom u službi. Čakovečki sud je prihvatio optužnicu i za 7. veljače zakazao početak suđenja, naravno, skine li Sabor imunitet SDP-ovcu Mohariću.

KAPOŠVAR - Većina danas ispitanih svjedoka na suđenju potpredsjedniku hrvatske vlade Radimiru Čačiću, kojemu se u mađarskom Kapošvaru sudi za izazivanje prometne nesreće s dvoje poginulih, opovrglo je tvrdnje iz Čačićeve obrane da je kobnoga dana u siječnju 2010. cesta bila skliska te da su uvjeti vožnje bili ozbiljno otežani zbog magle. Na drugom ročištu suđenja zbog kojega Čačiću prijeti kazna i do pet godina zatvora ispitani su policajaci i vatrogasaci koji su intervenirali na mjestu nesreće te vozač koji je ondje slučajno prolazio. Policajac Gyuzu Sifter, koji je nakon nesreće sastavljao zapisnik i razgovarao s vozačicom škode fabije u koju je udario Čačićev chrysler, ustvrdio je da je vidljivost na mjestu nesreće bila dobra te da kolnik autoceste nije bio sklizak, iako je padala lagana kiša. No, Čačićeva mu je obrana prigovorila da niti jedno zapažanje o vremenu, kao i nekim drugim detaljima s mjesta nesreće, nije konstatirao u službenom zapisniku. Magle u vrijeme nesreće nisu se sjetila niti dvojica vatrogasaca Viktor Noviczky i Peter Szapanos koji su na mjestu nesreće kliještima otvarali razbijenu škodu kako bi spasili stradale. No, Szapanos se nije mogao sjetiti je li nakon što je kliještima otvorio olupinu s putnika skidao sigurnosne pojase, odnosno jesu li oni bili vezani. Detalja se ne sjećam, ustvrdio je vatrogasac nakon što mu je sutkinja pokazala fotografije na kojima se ne vidi da su pojasevi bili prerezani. U nastavku suđenja danas će svjedočiti i sudski vještak za promet, čiji je nalaz zatražila obrana, nezadovoljna prvim vještačenjem u kojem stoji da je Čačić vozio prebrzo i neprimjereno uvjetima na cesti.

ZAGREB - Ministarstvo zaštite okoliša i prirode osniva Forum za zaštitu okoliša i prirode čiji je zadatak sudjelovanje i raspravljanje o ključnim smjernicama politike zaštite okoliša i prirode te je danas uputilo poziv za prijavu udrugama, jedinicama lokalne i područne samouprave, stručnim institucijama te gospodarstvu. Forum se osniva sukladno načelima Aarhuške konvencije i odredbama Zakona o zaštiti okoliša koje se odnose na informiranje i sudjelovanje javnosti i zainteresirane javnosti u pitanjima zaštite okoliša, a okuplja 12 članova, predstavnike nevladinih organizacija, stručnih institucija, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te gospodarstva, navodi ministarstvo u priopćenju. Forum će sudjelovati i raspravljati o ključnim smjernicama politike zaštite okoliša i prirode i imat će mogućnost utjecaja na kreiranje ovih politika u vrlo ranoj fazi. Forum nema ulogu odlučitelja o samoj politici, a rad u Forumu temelji se na dobrovoljnoj osnovi, stoji u priopćenju. Prijave i životopisi kandidata mogu se dostaviti u roku od 15 dana Ministarstvu zaštite okoliša i prirode.

ZAGREB - Iako je prvi slučaj gripe zabilježen u Hrvatskoj prije dva tjedna, ona je u populaciji i dalje prisutna sporadično, a dosad nisu zabilježeni teži klinički slučajevi povezani s gripom, doznaje se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ). U Nacionalnom referentnom laboratoriju za influencu dosad je testirano više od 100 uzoraka zbog sumnji na virus gripe, no gripa je potvrđena u desetak slučajeva, a uzrokovali su je virus A H3N2 i virus B. Prof. Ira Gjenero Margan iz HZJZ-a ističe kako epidemije gripe nema i u našem okruženju, a nešto veća grupiranja oboljelih zabilježena su u Italiji i skandinavskim zemljama. Dr. Adriana Vince iz Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" kaže kako je dosad svega nekoliko bolesnika hospitalizirano zbog teže kliničke slike koja se povezivala s gripom, ali dosad nije zabilježena ni jedna teža upala pluća. Inače, epidemiolozi očekuju uobičajenu sezonu gripe te cirkulaciju virusa gripe A H3N2 i H1N1 i virusa B, koje sadrži i ovogodišnje cjepivo protiv gripe.

ZADAR - U obiteljskoj kući u mjestu Pridraga noćas je pronađeno tijelo 62-godišnjeg muškarca, a za ubojstvo je osumnjičen njegov 41-godišnji sin. Kako je izvijestila zadarska policija, dosadašnjim istraživanjem utvrđena je sumnja da je 41-godišnjak sjekirom napao oca i izudarao ga po glavi, pri čemu mu je nanio smrtonosne ozljede. Nakon toga se sam prijavio telefonom.

ZAGREB - Varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo povuklo je u ime države tužbe protiv Varteksa i tvrtke Congame, članice Coning grupe, radi utvrđivanja prava vlasništva i naknade oko četiri milijuna kuna štete. Varteks je Congami, turističkome poduzeću koje djeluje u sastavu Coning grupe, prodao atraktivno zemljište u neposrednoj blizini dvorca Trakošćana, u susjedstvu obnovljenog hotela Trakošćana, čiji je vlasnik Congama. Riječ o dvjema parcelama površine 5770 i 6332 četvorna metra na kojima je Varteks imao nekoliko kućica za odmor. Državno odvjetništvo najprije je smatralo da su parcele, u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, trebale pripasti državi te je tužilo Varteks i Congamu, no nedavno je odsutalo od tužbe. Obnašatelj dužnosti varaždinskoga županijskog državnog odvjetnika Darko Galić potvrdio je za Hinu da se prije desetak dana od tužbe odustalo jer se naknadno došlo do dokaza, činjenica i saznanja na temelju kojih je procijenjeno kako nema osnove ustrajavati na parnici jer su mali izgledi za uspjeh i da se država upiše kao vlasnik parcela. U pojedinosti nije želio ulaziti. Jedan od osnivača tvrtke Coning, u sastavu koje je Congama, prvi je potpredsjednik vlade Radimir Čačić, koji je zajedno s menadžmentom bio i suvlasnik tvrtke do 2000. Tada je svoja vlasnička i upravljačka prava prenio na odvjetnički ured.

OSIJEK - Više od 1,6 kilograma marihuane pronašla je policija u domu 48-godišnjaka iz Đakova, izvijestila je jutros osječko-baranjska Policijska uprava. Zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo zlouporabe opojnih droga, službenici đakovačke policijske postaje su 21. siječnja pretražili dom i druge prostorije u kojima boravi osumnjičenik. Pronašli su i oduzeli više od 1,6 kilograma marihuane, koja je bila u više staklenki i plastičnih vrećica. Vrijednost opojne droge ovoga tipa na tržištu iznosi između 80 i 100 tisuća kuna. Osumnjičeniku, koji je od prije poznat policiji za tu vrstu kaznenih djela, slijedi kaznena prijava nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu, zbog neovlaštenog posjedovanja opojnih droga radi daljnje prodaje.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙