FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AIH traži od DORH-a da rasvijetli slučaj Levar

Autor: aspa
ZAGREB, 23. siječnja 2012. (Hina) - Amnesty International Hrvatska (AIH) uručio je danas Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) peticiju i apel u kojemu od DORH-a traži da se "pred lice pravde izvedu odgovorni za ubojstvo Milana Levara", ubijenog još u kolovozu 2000., a članovi AIH izveli su ispred zgrade DORH-a u Gajevoj ulici u Zagrebu performans u kojem su se okrenuli licem prema zgradi, a na zatiljku su nosili masku s likom ubijenoga Levara.

Sanja Freiberger, direktorica Amnesty Internationala Hrvatske, rekla je novinarima prije uručivanja peticije da je slučaj Milana Levara jedan od pet slučajeva kršenja ljudskih prava u svijetu za koje su prikupljani potpisi i apeli, pri čemu je dodala da DORH-u predaju oko 330 potpisanih pisama građana koji traže da se rasvijetli Levarovo ubojstvo.

Valentina Otmačić iz AIH rekla je da je u svijetu prikupljeno oko milijun potpisa za rješavanje tih slučajeva kršenja ljudskih prava u svijetu, a u Hrvatskoj ih je potpisalo oko tisuću ljudi.

Dodala je da su se tijekom Human Rights Film Festivala (HRFF), filmskog festivala o ljudskim pravima, te na internetskoj stranici AIH mogli potpisati apeli i peticije za rješavanje slučajeva kršenja ljudskih prava.

Milan Levar smrtno je stradao u eksploziji u dvorištu svoje kuće 28. kolovoza 2000. u Gospiću. Javnosti je bio poznat kao dragovoljni svjedok Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu o zločinima nad srpskim civilima u Gospiću i okolici 1991.

Unatoč opsežnoj policijskoj istrazi njegov ubojica nije otkriven.

(Hina) xaš yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙