FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prikupljeno više od 1700 pisama potpore ženama silovanim u srpskim logorima

Autor: pgas
SPLIT, 11. siječnja 2012. (Hina) - U organizaciji žena Nezavisnog sindikata Brodosplita – "Škveranki" do danas je prikupljeno 1747 pisama potpore ženama silovanim u srpskim logorima, a bit će predana mjerodavnim tijelima Republike Hrvatske sa zahtjevom da se zločinci procesuiraju, a ženama prizna status žrtava rata, rekla je koordinatorica "Škveranki" Blaženka Ercegović.

Žene Brodosplita, nakon predstavljanja iskaza silovanih žena u knjizi "Sunčica", pokrenule su akciju "Tisuću pisama". Prikupljena pisma potpore s istim sadržajem sutra će predati DORH-u u Zagrebu, a zatim će popis svih tih pisama predati i u sjedištu vlade i Hrvatskome saboru, rekla je za Hinu Ercegović. Dodala je kako će popis tih pisama izaslanstvo "Škveranki" predati i Uredu predsjednika Republike u idući ponedjeljak.

"Za vrijeme Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj u srpske koncentracijske logore odvedeno je 30.000 osoba, od toga 3000 žena i 500 djece. Teror, zastrašivanja, mučenja, silovanja, premlaćivanja, masakriranja, ubijanja – sve su to prošle žene. Najmlađa silovana djevojčica imala je šest godina, a najstarija baka 80 godina", navodi se u pismu. Podsjeća se kako su žene žrtve srbočetničkih silovanja u Vukovaru progovorile o proživljenim strahotama u nedavno objavljenoj knjizi Marije Slišković "Sunčica".

"Zašto predstavnici hrvatskih vlasti i državno odvjetništvo o tome šute dok se počinitelji tih zlodjela šeću slobodni? Do kada ćemo svi biti nijemi i neodlučni?" naglašava se u pismu.

Radi ispravljanja nepravde i postavljanja jasne razlike između žrtve i počinitelja, u pismu se od DORH-a, Sabora i vlade traži da se "zakonski prizna postojanje logora za masovno silovanje u kojima su žene silovane zbog etničkog čišćenja i genocida, temeljem čega bi se stvorili uvjeti da se ovo definira posebnim zakonom kao ratni zločin".

Također se zahtijeva da se procesuiraju i kazne počinitelji tih zlodjela te da žene žrtve silovanja ostvare sva prava koja im pripadaju kao žrtvama ratnih zločina.

(Hina) xpgas ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙