FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inicijativa za javni servis traži promjene na HRT-u

Autor: mvra
ZAGREB, 20. siječnja 2012. (Hina) - Inicijativa za javni servis zatražila je danas od ministrice kulture izmjene Zakona o HRT-u, reviziju rada javnih ustanova, posebice HRT-a te ukidanje Nadzornog odbora HRT-a i promjenu načina izbora Ravnateljstva i Programskog vijeća.

U otvorenom pismu ministrici Andrei Zlatar Violić predlažu da se odmah započne rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o HRT-u koje bi omogućile promjenu i restrukturiranje javnog servisa, a traže i izmjene zakona o medijima i telekomunikacijama.

Predlažu i da se ravnatelja i njegov uži tim bira kandidacijskim postupkom koje bi provelo Ministarstvo kulture, kandidate bi izabrao saborski Odbor za medije, a konačno imenovanje proveo Hrvatski sabor.

Smatraju da je potrebno objediniti produkcijske, odnosno direktorske i uredničke funkcije, umjesto da se kao dosad, stvaraju paralelne strukture, što onemogućuje utvrđivanje odgovornosti.

Predlažu da Programsko vijeće imenuje predsjednik Republike, poslije redovne natječajne procedure u Ministarstvu kulture, a ne da njegove članove regrutiraju parlamentarne stranke. Vijeće bi samo nadziralo provođenje ugovora između HRT-a i Sabora.

Također predlažu imenovanje petočlanog stručnog i profesionalnog Nadzornog odbora, sastavljenog od pravnika, financijskih stručnjaka i predstavnika radnika koje bi imenovali ministarstva kulture i financija.

Inicijativa ocjenjuje da duboka institucionalna kriza godinama rastače HRT, a posebno ih zabrinjava pad profesionalne kvalitete Informativnog programa koji se, po njima, preklapa s gubitkom vjerodostojnosti uredništva.

Drže i da nacionalna televizija zaostaje u programskom, tehničkom i kadrovskom smislu, da ima previše zaposlenih, neprikladnu organizacijsku strukturu i da se na brojnim vodećim mjestima nalaze ljudi bez odgovarajućih znanja, kvalifikacija i sposobnosti.

Reviziju traže kako bi se otklonile ili potvrdile sumnje o netransparentnom poslovanju i korupciji.

Inicijativa za javni servis, koju je pokrenuo novinar Denis Kuljiš, u posljednjih je godinu dana održala šest rasprava na temelju kojih je i pripremila svoje prijedloge.

U tim raspravama sudjelovalo je 27 novinara, urednika, filmskih redatelja, producenata, sveučilišnih profesora i političara, među ostalim, Goran Beus Richemberg, Nada Zgrabljić Rotar, Damir Grubiša, Domagoj Burić, Drago Hedl, te Orsat Miljenić i Vladimir Stojsavljević koji su u međuvremenu imenovani za ministra pravosuđa, odnosno pomoćnika ministrice kulture.

(Hina) xmvr yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙