FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HND i SNH na HTV-u traže smjenu vodstva HRT-a

Autor: dpos
ZAGREB, 23. prosinca 2011. (Hina) - Zaposlenici HRT-a, ogranci Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) na HTV-u, uputili su Hrvatskom saboru i Vladi javni apel kojim traže utvrđivanje odgovornosti, te smjenu članova Uprave, Nadzornog odbora i Programskog vijeća HRT-a, glavnog urednika Programa HTV-a i v.d. urednika Informativnog programa, te hitnu izradu novog Zakona o HRT-u i novog Zakona o medijima.

"Društvene, kulturne i političke elite, bez obzira na svoje kratkoročne dnevne interese, na pragu ulaska u Europsku uniju, konačno moraju dati jasan i javni odgovor na pitanje žele li da se u ovoj zemlji počne stvarati vjerodostojni javni medij, potpuno nezavisan od političkih i gospodarskih interesa i pritisaka", navodi se u apelu u kojemu se ističe da tjednima traju politički motivirani napadi Programskog vijeća na novinare i urednike te pokušaji nametanja najsirovije cenzure.

Smatraju da vodstvo HRT-a, kao i u drugim javnim ustanovama i javnim poduzećima, mora preuzeti odgovornost za nastalo stanje i odgovarati za učestalo zaobilaženje ili kršenje standarda medijskih sloboda. Mora odgovarati zato što se HRT polako, ali sigurno pretvara u nešto potpuno suprotno nacionalnom, javnom medijskom servisu, navode u apelu.

Pritom navode da je posljednji slučaj koji je završio smjenama i prijetnjom otkaza dvojici urednika središnjeg Dnevnika samo nastavak dugotrajne agonije u radu i programu HRT-a. Da je riječ o normalnim društvenim okolnostima, u normalnoj javnoj ustanovi i javnom mediju, potez urednika, smatraju, mogao bi se ocijeniti kao nedopušteno korištenje javnog medija za osobno obraćanje javnosti i osobni obračun. No, zaključuju, na HRT-u je riječ o jednoj potpuno nenormalnoj i iracionalnoj situaciji.

Pritom navode da vodstvo, suprotno zakonskoj obvezi, ne štiti svoje ljude i javni karakter HRT-a od politički motiviranih napada Programskog vijeća na novinare i urednike, već pragmatično saginje glavu i pridružuje se javnom linču.

Najgorim smatraju, što u istim ili sličnim situacijama, poslovno i programsko vodstvo primjenjuje potpuno različite kriterije i taktiku, ovisno o kome je riječ. Navode da se jedan od čelnika HRT-a Mislav Stipić na isti način, u Dnevniku javno i osobno obračunao s predsjednicom Nadzornog odbora ali da nije sankcioniran, već nagrađen postavljanjem na novu dužnost u HRT-u.

Poslovno i programsko vodstvo, kaže se u apelu, kontinuirano djeluje netransparentno, poput neke tajne službe ili organizacije i ponaša se kao da vodi svoje privatno poduzeće, a ne javnu ustanovu. Vodstvo, osim toga, donosi planove i dokumente bez sindikata, gotovo svakodnevno intervenira u program, primjenjuje upitne kriterije prilikom promaknuća i zapošljavanja, određuje da najvažnije emisije uređuju i vode ljudi bez profesionalnog kredibiliteta, znanja i iskustva, od kojih su mnogi nesumnjivo povezani, a možda i osumnjičeni u nekoj od brojnih kaznenih istraga, kaže se u apelu, koji je upućen i na znanje predsjedniku RH.

(Hina) pp/xmvr yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙