FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Priopćenje Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava

Autor: rkor
ZAGREB, 22. prosinca 2011. (Hina) - Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) u današnjem priopćenju pozvalo je Vladu i Hrvatski sabor da opozovu Programsko vijeće i smijene ravnatelja i odgovorne urednike Hrvatske radiotelevizije (HRT) zbog upornog cenzuriranja novinara zloupotrebom autorskog prava i da otvore za javnost novinsku arhivsku građu bivše Vjesnikove novinske dokumentacije koja je sada u Hini.

"HRT je kao javna televizija postupila suprotno zakonskim obvezama o informiranju javnosti i zabranila emitiranje novinarskih priloga TV emisije Latinica 'Zločini privatizacije ne zastarjevaju'. Upornim vođenjem sudskih postupaka radi sprečavanja prikazivanja tih priloga, čak i na Okruglom stolu Hrvatskog novinarskog društva organiziranom radi stručne rasprave o bunkeriranju 'Latinice', Uprava HRT je pokazala da im je pravi cilj onemogućavanje javnosti da na bilo koji način bude upoznata sa sadržajem cenzuriranih TV emisija. I najnovije afere pokazuju da je na HRT-u cenzuriranje novinara uobičajena djelatnost Programskog vijeća, ravnatelja i ostale Uprave, kao i odgovornih urednika", stoji u priopćenju.

DZNAP u priopćenju tvrdi i da "državna Hina krši novinarska autorska prava obavljenjem djelatnosti press clippinga 'na crno' (izbjegavanjem zakonski propisanog plaćanja autorskih naknada novinarima)".

"Hina protivno zakonu kulturno dobro novinske arhivske građe (bivša Vjesnikova novinska dokumentacija) drži u Kerestincu pokraj Zagreba nedostupnom javnosti i osobito novinarima. DZNAP će pokrenuti zakonski postupak nadzora Hine zbog obavljanja press clipping djelatnosti 'na crno' i poziva Vladu i Sabor da izuzmu novinsku arhivsku građu iz Hine i otvore je za javnost u skladu sa propisima o kulturnom dobru", stoji u priopćenju DZNAP-a koje potpisuje predsjednik Ivica Grčar.

(Hina) pp yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙