FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 19. siječnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

DHAKA

Vojska Bangladeša spriječila je planirani državni udar protiv vlade premijera Sheikha Hasine, rekao je u četvrtak glasnogovornik vojske. "Otkrivene su određene informacije da su neki časnici vojske upleteni u zavjeru za svrgavanje sustava demokratske vlasti", rekao je brigadni general Muhamad Masud Razzaq novinarima. On je rekao da su časnici identificirani te da su neki pritvoreni i bit će izvedeni pred vojni sud. Bangladeš ima povijest vojnih udara a generali su upravljali tom azijskom zemljom 15 godina od kraja devedesetih godina. Dužnosnici obavještajnih službi su više puta upozoravali da bi "fanatični" islamski militanti povezani s nekim vojnim krugovima mogli pokušati svrgnuti Hasinu. "Skupina fanatičnih časnika pokušavala je svrgnuti politički izabranu vladu. Njihov je pokušaj spriječen", rekao je Razzaq, koji nije rekao drugih pojedinosti.

RIM

U pokušaju pronalaženja preživjelih u olupini Coste Concordije, kruzera nasukanog pred obalom otočića Giglia, u četvrtak ujutro je nastavljena akcija spašavanja, dok podaci govore o najmanje 11 mrtvih. "Ronioci su već u akciji", izjavio je ujutro glasnogovornik obalne straže Filippo Marini. "Upotrijebit ćemo mikroeksploziv kako bismo otvorili više pristupa. Ući će unutar broda i potražiti ostale preživjele", dodao je on. Rad ronioca vrlo je težak: moraju proći hodnicima pretvorenima u "bunare" a dijelovi broda nepristupačni su zbog zabravljenih vrata, nagomilanog namještaja ili raskomadanih tepiha. Zbog laganog klizanja prema dnu mora ogromnog broda nasukanog blizu otoka u srijedu je tijekom gotovo cijelog dana bila obustavljena potraga za preživjelima. Broj mrtvih zasad iznosi 11, od kojih je šest službeno identificirano: dva francuska turista, jedan talijanski, jedan španjolski, i dva člana posade, jedan Peruanac i jedan Mađar, violinist na brodu.

SOFIJA

Novi bugarski predsjednik Rosen Plevneliev, izabran 30. listopada kao kandidat vladajuće stranke desnice GERB, u četvrtak je pred parlamentom u Sofiji prisegnuo na dužnost. Plevneliev (47) će u nedjelju preuzeti dužnost od 54-godišnjeg Georgija Parvanova (socijalisti) koji je odradio dva petogodišnja mandata. Novi predsjednik i njegova zamjenica Margarita Popova prisegnuli su da će poštivati zakone i ustav zemlje. Unatoč makroekonomskoj stabilnosti "Bugarska je najsiromašnija zemlja EU-a", te je potrebno poboljšati ulagačku klimu, razvijati regionalnu infrastrukturu, reformirati obrazovni sustav prema zahtjevima tržišta rada i općenito poboljšati ugled zemlje, rekao je predsjednik pred parlamentom.

ANKARA

Iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbara Salehi u četvrtak je rekao da Teheran nikada nije pokušao blokirati Hormuški tjesnac ali je susjede upozorio da se ne dovode u "opasan položaj". "Mi želimo mir u regiji no neke od zemalja u našoj regiji žele usmjeravati druge zemlje s udaljenosti od 12.000 milja od ove regije. Ponavljam da Iran nikada nije pokušao prepriječiti ovu važnu rutu", rekao je turskoj televiziji NTV Salehi koji se nalazi u posjetu Turskoj. "Pozivam sve zemlje u regiji, ne dajte da vas se uvuče u opasan položaj", dodao je.

MINSK

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko, posljednji europski diktator, izjavio je u četvrtak da bi mogao pokrenuti političke reforme nakon parlamentarnih izbora u zemlji planiranih za jesen. U svojoj izjavi tijekom sastanka povodom proslave 20. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između Bjelorusije i Kine, Lukašenko je rekao da će "ozbiljno razmisliti" o reformama političkog sustava te bivše sovjetske republike nakon izbora u rujnu, prenose bjeloruski mediji. "Proučavamo trendove u svijetu i, naravno, pokušat ćemo ih pratiti i modernizirati našu zemlju", rekao je Lukašenko, ali je dodao da Bjelorusiji nisu hitno potrebne reforme.

PEKING

Kineski premijer Wen Jiabao u četvrtak branio kineski uvoz iranske nafte od pritisaka Zapada da Peking razmotri sankcije Iranu ali je i otvoreno upozorio Teheran da ne pokušava doći do nuklearnog oružja. "Kina se čvrsto protivi tomu da Iran razvija i posjeduje nuklearno oružje", rekao je Wen na kraju posjeta Bliskom istoku upozoravajući da treba izbjeći bilo kakav sukob u Hormuškom tjesnacu. Na konferenciji za tisak održanoj u Dohi Wen se također osvrnuo na dvije moguće prijetnje kineskom uvozu nafte, pritiscima SAD-a da se uvedu sankcije Iranu i napetostima oko Hormuškog tjesnaca. "Također želim jasno istaknuti da je kineska trgovina nafte s Iranom normalna trgovinska aktivnost", rekao je odgovarajući na pitanje o nastojanjima SAD-a i EU-a da se ograniči iranski izvoz nafte, po transkriptu objavljenom na internetskoj stranici kineskog ministarstva vanjskih poslova.

OSLO

Čelnica Norveške agencije za unutarnju sigurnost (PST) Janne Kristiansen podnijela je ostavku u srijedu kasno navečer nakon što je otkrila povjerljive podatke da Norveška ima obavještajce u Pakistanu, izjavili su vladini dužnosnici. Kristiansen, koja je već bila na udaru kritika zbog propuštanja znakova da jedan ekstremni desničar priprema napade u kojima je ubijeno 77 osoba u srpnju, izjavila je da Norveška ima operativce u Pakistanu tijekom parlamentarnog saslušanja u srijedu. Ona nije rekla zašto su agenti tamo. Međutim, Norveška, bliska saveznica SAD-a, ima stotine vojnika u operaciji koju vodi NATO u susjednom Afganistanu.

KABUL

Šest afganistanskih civila poginulo je u četvrtak u samoubilačkom napadu na ulazu u zračnu luku u Kandaharu, glavnom gradu istoimene provincije i uporištu talibanske pobune na jugu Afganistana, priopćila je policija. "Šest ljudi je poginulo u samoubilačkom napadu na ulazu u zračnu luku u Kandaharu", kazao je načelnik policije Abdul Razeq. Glasnogovornik talibana Qari Jusuf Ahmadi je rekao da je meta bila "oklopno vozilo sa stranim vojnicima". Glasnogovornik NATO-a je potvrdio da među žrtvama nema stranaca. Samoubilački je napad izvršen, kako tvrdi glasnogovornik NATO-a, pomoću "motornog vozila", automobila ili motora. Kandahar je bio prijestolnica talibanskog režima od 1996. do 2001. godine, kad ga je svrgnula međunarodna koalicija predvođena SAD-om.

SARAJEVO

Zastupnici iz Republike Srpske u parlamentu Bosne i Hercegovine pobunili su se zbog postavljanja državnih obilježja u prostorijama koje koristi njihov zastupnički klub, objavile su u četvrtak banjalučke "Nezavisne novine". Citirajući zastupnice Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandru Pandurević i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dušanku Majkić, list navodi kako one pokušaj postavljanja obilježja BiH u zgradi državnog parlamenta smatraju "provokacijom". "Mi smo već pokrenuli istragu i raspitivali se tko ih je (radnike) poslao", izjavila je Pandurević, dodajući kako njezina stranka kani inzistirati da se "istraga dovede do kraja".

ISLAMABAD

Preliminarni mirovni razgovori Pakistana s pobunjenima talibanima povezanim s al-Kaidom nisu ostvarili napredak, rekao je u četvrtak agenciji Reuters viši dužnosnik službi sigurnosti. Dužnosnik je rekao da su talibani, koje se smatra najvećom sigurnosnom prijetnjom Pakistanu, glatko odbili zahtjev da preko plemenskih čelnika postignu dogovor po kojem bi borci uspostavili vezu s vlastima i položili oružje. "Oni su smatrali da bi to bilo ponižavajuće. Razgovori ne ostvaruju napredak", rekao je dužnosnik.

SARAJEVO

Sve pripreme za provedbu referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji koji će se provesti i na teritoriju Bosne i Hercegovine završene su, uključujući i dostavu referendumskog materijala, potvrdila je u četvrtak Hini Marijana Mikulić, ministrica-savjetnica u hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu i koordinatorica za provedbu referenduma. "Pravo sudjelovanja na referendumu ima 263.703 hrvatskih državljana s prebivalištem na području BiH", kazala je Mikulić. Ta je brojka za 300 veća u odnosu na popis hrvatskih državljana koji su mogli glasovati na nedavnim izborima za Hrvatski sabor, jer su se te osobe naknadno registrirale na temelju punoljetnosti. U nedjelju će u BiH od 7 do 19 sati biti otvorena 24 glasačka mjesta.

ADIS ABEBA

Nakon napada u blizini granice s Eritrejom u kojem je ubijeno pet europskih turista, Etiopija je u četvrtak objavila da razmatra kako "odgovoriti na taj napad" koji pripisuje eritrejskom susjedu. U napadu naoružanih osoba na sjeveroistoku Etiopije u noći s ponedjeljka na utorak ubijeno je dvoje Nijemaca, dvoje Mađara i jedan Austrijanac, a još su dva turista ranjena. "Razmišljamo kako odgovoriti na taj napad", kazala je u četvrtak glasnogovornica etiopskog ministarstva vanjskih poslova Dina Mufti. "Postoje etiopske snage sigurnosti u sektoru", dodala je ona ne spominjući njihovu ulogu. Eritreja je ocijenila "smiješnim" etiopske optužbe navodeći u priopćenju da Adis Abeba "redovito optužuje Eritreju za vojne akcije koje zapravo provode njezini vlastiti unutarnji pokreti otpora".

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙