FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 10. siječnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

KAIRO

Egipćani su u utorak počeli glasovati u posljednjoj fazi izbora za donji dom parlamenta u kojemu će, kako se čini, dominirati islamisti, a najava vodeće sekularne stranke da će bojkotirati izbore za gornji dom mogla bi oslabiti liberalni blok. Muslimansko bratstvo, koje je bilo zabranjeno u vrijeme Hosnija Mubaraka, pojavilo se kao veliki pobjednik u prva dva kruga izbora održanih nakon pobune u kojoj je svrgnut Mubarak. Očekuje se da će islamisti osvojiti 60 posto od 498 mjesta u donjem domu, dok će samo Bratstvo, prema njegovim vlastitim procjenama, dobiti oko 41 posto mjesta. Islamisti će tako imati najveći utjecaj prilikom pisanja novoga ustava koji donosi tijelo od 100 članova što će ga birati parlament, iako je Muslimansko bratstvo obećalo da će Egipćani svih uvjerenja imati pravo reći svoje mišljenje. Također je obećalo da će zasad surađivati s vladom koju podupire vojska.

SEUL

Sjeverna Koreja najavila je u utorak amnestiju za nepoznat broj zatočenika prigodom nadolazećih rođendana svojih pokojnih čelnika, javlja službena novinska agencija Sjeverne Koreje. Parlamentarni ukaz odredio je za 1. veljače amnestiju u skladu s "plemenitom i dobrohotnom politikom" Kim Il-sunga (1912.-1994.) i njegova sina Kim Jong-ila (1942.-2011.), istaknula je agencija KCNA. Amnestijom će se okoristiti "osuđenici", piše u ukazu, ne navodeći broj dotičnih osoba ni njihove zločine. Vlasti će se pobrinuti da ti zatvorenici "imaju stabilne radne i životne uvjete", ističe KCNA. Organizacije za zaštitu ljudskih prava procjenjuju da se u zatvorima i radnim logorima u Sjevernoj Koreji nalazi 200.000 muškaraca, žena i djece, prvenstveno iz političkih razloga.

PEKING

Zbog gustoga smoga koji se u utorak ujutro nadvio nad Pekingom odgođeno je ili otkazano više od 150 letova u zračnoj luci, no vlasti izvješćuju o tomu da je kvaliteta zraka "dobra". Prema podacima s internetske stranice Zračne luke Peking, druge najfrekventnije u svijetu, 155 dolaznih i odlaznih letova odgođeno je ili je otkazano. Veleposlanstvo SAD-a u glavnome kineskom gradu, u sklopu neovisnog mjerenja procijenilo je stupanj onečišćenosti zraka te izvijestilo da u ponedjeljak u glavnome kineskom gradu razina zagađenosti zraka nosi oznaku "opasno". Suprotno tim podacima, iz Državnoga ureda za očuvanje okoliša u Pekingu objavljeno je da je kvaliteta zraka u glavnome gradu dobra, a poznato je kako stručnjaci često optužuju kineske vlasti da podcjenjuju opasnost zagađenosti zraka po zdravlje stanovnika. Meteorološki zavod objavio je da gusta magla u nekim gradskim četvrtima vidljivost smanjuje na 200 metara. Zrak u petnaestmilijunskom gradu je, zbog brojnih tvornica i oko pet milijuna automobila, često vrlo onečišćen.

PARIZ

Članovi francuskog ogranka međunarodne udruge za ljudska prava Amnesty Internationala u utorak su narančastom ceradom omotali repliku Kipa slobode u Parizu tražeći zatvaranje Guantanama, logora u koji su prije deset godina Amerikanci počeli zatvarati osobe osumnjičene za islamski terorizam. Nekoliko aktivista udruge odjevenih u narančaste kombinezone, kakvi su nametnuti zatvorenicima u Guantanamu, prekrili su lice crnom kapuljačom i nosili natpise "Guantanamo, deset godina, dosta je!". "Sjedinjene Države već deset godina krše ljudska prava. Akcijom simbolički želimo ukazati da SAD okreće leđa pravdi, ljudskim pravima i slobodi", rekla je Genieve Garrigos, predsjednica Amnesty International France. Podsjetila je da se američki predsjednik Barack Obama obvezao zatvoriti Guantanamo početkom 2010., no to se nije dogodilo i u logoru je još 170 zatvornika, od kojih protiv trećine nije podignuta optužnica.

SARAJEVO

Dragan Paravinja, koji je u Bosni i Hercegovini pravomoćno osuđen na dvije godine i deset mjeseci zatvora zbog silovanja, još uvijek je na prijemnom odjelu zatvora "Tunjice" u Banja Luci gdje je prebačen krajem prošlog tjedna, a postoje informacije kako mu ostali zatvorenici prijete, tvrdi u utorak sarajevski "Dnevni avaz". List navodi kako je nekoliko zatvorenika upravi zaprijetilo neposluhom ukoliko Paravinja bude smješten na njihov odjel. "Odluku o tome na kojem će odjelu Paravinja izdržavati kaznu donijet će tim stručnjaka. Njihova procjena može potrajati i do mjesec dana, a za to vrijeme on je na prijemnom odjelu", izjavio je neimenovani izvor iz uprave banjalučkog zatvora. "Avaz" podsjeća kako su zatvorenici u "Tunjicama" poznati po tome što su krajnje netrpeljivi prema seksualnim prijestupnicima kakav je Paravinja.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙