FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 9. siječnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

PEKING

Širenje vojne nazočnosti Sjedinjenih Država u Aziji temeljeno je na pogrešnoj procjeni kineskih namjera osuvremenjivanja vojne obrane, rekla je u ponedjeljak Kina zauzevši umjereno kritičan stav u svom prvom službenom odgovoru na strateški plan SAD-a. Sjedinjene Države prošlog su tjedna iznijele svoju obrambenu strategiju koja predviđa povećanje američkih kapaciteta u Aziji u pokušaju Washigntona da se suprostavi rastućim kapacitetima Kine koja postoje sve sposobnija konkurirati SAD-u regiji. "Optužba na račun Kine u dokumentu nema temelja i u osnovi je nerealna", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Liu Weimin na redovnoj konferenciji za tisak odgovarajući na pitanje državnih medija predstavlja li Kina prijetnju sigurnosti SAD-a. "Kina se drži puta mirnog razvoja, neovisne i miroljubive vanjske politike i defanzivne nacionalne obrambene politike", dodao je Liu.

PEKING

Južnokorejski predsjednik Lee Myung-Bak počeo je u ponedjeljak razgovore s čelnicima u Pekingu gdje bi se trebao tijekom dana susresti s kolegom Hu Jintaom tijekom posjeta usredotočenog na tranziciju u Sjevernoj Koreji nakon smrti Kim Jong-Ila. "Vi ste prvi strani čelnik kojeg ugošćujemo u 2012.", izjavio je pred novinarima Wu Bangguo, šef Kineske narodne skupštine, "a uskoro će predsjednik Hu s vama dublje razmijeniti mišljenja". Taj će posjet "dati novi poticaj odnosima Kine i Južne Koreje u trenutku povijesnog preokreta", dodao je on govoreći o tranziciji Sjeverne Koreje. Nakon smrti Kim Jong-Ila, njegov mlađi sin Kim Jong-Un, neiskusan i mlađi od 30 godina, službeno je postavljen na čelo zemlje.

WELLINGTON

More je u ponedjeljak na novozelandske plaže nanijelo kontejnere, vreće mlijeka u prahu i druge ostatke s teretnog broda koji se ovoga vikenda počeo raspadati nakon što je tri mjeseca bio nasukan na grebenu pred obalom. Brod Rena pod liberijskom zastavom, koji je tri mjeseca nasukan na grebenu Astrolabe na 22 kilometra pred istočnom obalom Novog Zelanda, konačno se u nedjelju počeo prelamati na dva dijela pod valovima visokim i do šest metara. Pomorske vlasti pokušale su ukloniti gorivo i kontejnere s broda koji se nasukao 5. listopada no gorivo je nastavilo istjecati a nemirno more odnosi kontejnere uzrokujući najtežu ekološku katastrofu u Novom Zelandu posljednjih desetljeća. More je nanijelo najmanje pet kontejnera na plažu Waihi, popularno turističko odredište, rekao je glasnogovornik novozelandskih pomorskih vlasti Bruce Fraser.

SARAJEVO

Bivši pripadnici oružanih snaga Bosne i Hercegovine bošnjačke nacionalnosti koji su otpušteni iz službe odlučili su novčano pomoći svoje kolege Srbe koji mjesecima nemaju nikakvih primanja jer država nije regulirala njihov status, potvrdili su predsjednici udruga koje okupljaju nekadašnje ratne protivnike. "Sada smo svi zajedno, i vojnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije BiH i Vojske Republike Srpske. Nekada smo bili neprijatelji ali sada smo prijatelji", izjavio je Rade Dželetović, predstavnik otpuštenih vojnika iz RS. Kako u ponedjeljak prenosi sarajevski "Dnevni avaz" Dželetović je najavio da će članovi Udruge otpuštenih vojnika FBiH svom nekadašnjim ratnim neprijateljima darovati po deset konvertibilnih maraka (oko pet eura) od skromnih mirovina koje primaju. Mirovine koje bivši profesionalni vojnici iz FBiH sada primaju akontativno dok se trajno ne rješi njihov status iznose 310 KM (oko 160 eura). "Planiramo im sakupiti oko petnaest tisuća KM. Vrijeme je da zaboravimo ratna zbivanja jer ne znam ima li postojeća vlast uopće sluha za običnog čovjeka", izjavio je Šemsudin Pojata, predsjednik Udruge otpuštenih vojnika FBiH.

ZAGREB

Pomoćnik ministrice za europske poslove Hrvoje Marušić je 5. i 6. siječnja sudjelovao na neformalnom sastanku glavnih direktora za europske poslove zemalja članica Europske unije i kandidatkinja za članstvo, održanom u Kopenhagenu, što je prvi puta da je Hrvatska na takvom sastanku, uobičajenom na početku predsjedanja, sudjelovala u svojstvu države pristupnice, priopćeno je u ponedjeljak iz MVEP-a. Cilj sastanka bilo je predstavljanje programa i prioriteta danskog predsjedanja Europskom unijom, te rasprava o rješenjima za prevladavanje financijske i gospodarske krize, pri čemu je naglašena potreba jedinstvenosti članica u poduzimanju daljnjih koraka. Uz poticanje gospodarskog rasta i uz daljnji razvoj jedinstvenog tržišta u središtu pozornosti predsjedanja bit će i veća energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije te suradnja u području slobode i sigurnosti kao i pojačana suradnja sa susjednim zemljama, osobito u trgovini.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙