FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 4. siječnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Stopa PDV-a za usluge smještaja i hrane u turizmu bit će snižena, trenutno se radi na izračunima koliko će to u konačnici biti, u okvirima između 8 i 10 posto, i u funkciji bi trebala biti već ove godine sa novim proračunom, kazao je ministar turizma Veljko Ostojić na današnjem susretu s novinarima. No, pritom je naglasio da niže stope PDV u turizmu neće biti bez obećanja strukovnih udruga da će se efekti tog sniženja osjetiti na tržištu. Dio efekata tog smanjenja trebao bi se osjetiti u nižim cijenama, zaposlenost bi trebala ostati najmanje na sadašnjoj razini uz mogućnost većeg zapošljavanja, a dio bi se trebao uložiti u povećanje kvalitete usluge i objekata. Slijedećih će dana biti konkretnije poznata situacija oko nove stope, nakon čega će razgovarati sa strukovnim udrugama oko načina najboljeg promoviranja i korištenja te niže stope, a Ministarstvo namjerava s udrugama potpisati i sporazum kojim će se obje strane obvezati na spomenute efekte tog snižavanja. Naglašava i da je snižavanje stope PDV-a jedan od najvažnijih elemenata za povećanje konkurentnosti, a cilj je da se Hrvatska s osmog mjesta po konkurentnosti među devet mediteranskih zemalja 'popne' na peto ili četvrto mjesto.

ZAGREB - Hrvatska kao turističko odredište postaje sve zanimljivija turistima iz SAD-a, ali i njihovim putničkim agencijama koje su je svrstale u najzanimljivije 'nadolazeće' europsko odredište u 2012. O tome su danas izvijestili iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice pozivajući se na rezultate istraživanja američke kompanije "Travel Leaders" koja je i najveća franšiza putničkih agencija u SAD-u sa više od 1.250 agencija. U istraživanju je sudjelovalo 640 putničkih agenata iz SAD-a. Hrvatsku je kao najzanimljivije 'nadolazeće' europsko odredište u 2012. odabralo više od trećine ispitanih američkih putničkih agenata. Iz HTZ-a podsjećaju i da je nekoliko popularnih putničkih američkih magazina uvrstilo Hrvatsku u svoje 'top' preporuke za ovu godinu, poput "Lonely Planeta" koji je Hrvatsku proglasio 'hot' destinacijom za 2012., uvrstivši dodatno i Hvar na svoju listu "Best in Travel 2012". Renomirani magazin "Conde Nast Traveller" u 'top 10 najboljih europskih otoka' i prema godišnjem izboru svojih čitatelja, također je odabrao Hvar, dok je "National Geographic" u 'najbolja putovanja 2012' uvrstio Istru.

ZAGREB - Zagrebačka burza provela je izvanrednu reviziju indeksa Crobex i Crobex10 povećanjem težine dionica Dalekovoda i Luke Ploče u sastavu indeksa, koje će se izvršiti nakon završetka trgovine 13. siječnja, priopćeno je danas s Burze. Odbor za indekse na svojoj je sjednici 2. siječnja izvršio izvanrednu reviziju indeksa Crobex i Crobex10, a revizija je izvršena radi prilagođavanja indeksa korporativnim akcijama provedenim u razdoblju od redovne revizije indeksa. Nastavno na povećanje temeljnog kapitala i rješenje o uvrštenju 200.353 redovnih dionica Luke Ploče, Odbor za indekse povećao je težinu tih dionica u sastavu indeksa Crobex na 253.780 dionica. Nastavno na povećanje temeljnog kapitala i rješenje o uvrštenju 573.453 redovnih dionica Dalekovoda od 21. prosinca lani, Odbor je odlučio povećati težinu navedenih dionica u sastavu indeksa Crobex i Crobex10 na 2.293.812 dionica.

ZAGREB - Niska likvidnost i blagi pad dioničkih indeksa obilježili su današnje trgovanje na Zagrebačkoj burzi, nakon jučerašnjeg rasta za više od jedan posto, Crobex je danas pao 0,14 posto, na 1.768,56 bodova, a Crobex10 smanjen je za 0,11 posto, na 987,84 boda. Redovni promet na Burzi iznosio je danas 9,2 milijuna kuna, a svega su dvije dionice ostvarile milijunske promete. Dionica HT-a prodano je za 1,6 milijuna kuna, a cijena joj se nije mijenjala i iznosila je 243 kune. Dionica Valamar Adria Holdinga imala je promet od 1,15 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 1,37 posto, na 74 kune. Rast cijene za 1,97 posto na 227,90 kuna bilježi povlaštena dionica Adris grupe kojom je ostvareno 932,4 tisuće kuna prometa. Po prometu slijedi dionica Ine s 832,5 tisuća kuna, uz nepromijenjenu cijenu od 3.750 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙