FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 31. prosinca 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15.30 sati.

PODGORICA - Institut građevinarstva Hrvatske (IGH) u konzorciju s austrijskim ILF Consultingom ponovo se javio na natječaj za izbor tvrtke koja će izraditi tehničku studiju i elaborat za crnogorsku autocestu od Bara do granice sa Srbijom, prenose u subotu podgorički mediji izjavu savjetnice u crnogorskom ministarstvu financija Angeline Živković. Uz hrvatske graditelje, na natječaj se prijavilo još pet kompanija koje su ranije preuzele tendersku dokumentaciju. Crnogorski ministar prometa Andrija Lompar izjavio je nedavno da Crna Gora nije odustala od gradnje autoceste, te da je ovakav postupak dogovoren s Europskom investicijskom bankom (EIB), a pobjednik na ovom tenderu znat će se u drugom tjednu siječnja 2012. Za izradu tehničke studije i elaborate, kako je podgoričkoj agenciji MINA kazala Angelima Živković, prijavili su se konzorciji iz Italije, Njemačke, Srbije, Španjolske i Crne Gore.

WASHINGTON - Sljedeća godina mogla bi donijeti još veće promjene nego 2011., ocijenio je u subotu predsjednik Barack Obama u radijskoj novogodišnjoj poruci, izrazivši najbolje želje Amerikancima uoči dolaska godine u kojoj će biti kandidat za novi četverogodišnji mandat. "Protekla godina bila je godina velikih izazova i velikog napretka za našu zemlju", ocijenio je Obama. "Završili smo jedan rat i počeli završavati drugi", rekao je Obama, govoreći o odlasku američkih vojnika iz Iraka i iz afganistanskih sukoba. "Zadali smo težak udarac Al Kaidi i povećali sigurnost Amerike", rekao je, podsjetivši na eliminaciju Osame bin Ladena u svibnju u Pakistanu. "Nema sumnje da će 2012. donijeti još više promjena", ocijenio je. "Uvjeren sam da imamo sve što trebamo kako bismo odgovorili na te promjene i da ćemo iz njih izaći još jači", naglasio je.

BRUXELLES - Europska unija otvorena je za smislene razgovore s Iranom, pod uvjetom da nema uvjeta s iranske strane, rekao je u subotu glasnogovornik EU-a za vanjsku politiku. Prije toga je iranska polu službena agencija Mehr prenijela riječi jednog iranskog visokog dužnosnika koji kaže kako će glavni iranski nuklearni pregovarač Said Džalili u pismu visokoj predstavnici EU-a za vanjske poslove izraziti iransku spremnost na nove pregovore s velikim silama o nuklearnom programu. Glasnogovornik EU-a za vanjsku politiku Michael Mann u e-mailu Reutersu rekao je kako je Catherine Aston u studenome pisala Džaliliju i još nije primila odgovor.

KABUL - Afganistanski predsjednik Hamid Karzai odobrio je u subotu izjave američkog potpredsjednika Joea Bidena koji je prošlog tjedna rekao da "talibani u biti nisu američki neprijatelji". Izjave Joea Bidena za časopis Newsweek potaknule su nezadovoljstvo u Sjedinjenim Državama koje su deset godina ratovale protiv talibana, ali se sada s njima žele politički nagoditi. "Sretni smo što je Amerika rekla da talibani nisu njezini neprijatelji. To će donijeti mir i stabilnost afganistanskom narodu", rekao je Karzai na svečanosti u Kabulu. Afganistanski predsjednik je kazao da se neće protiviti ako SAD želi sastaviti talibansko izaslanstvo u Kataru radi mirovnih pregovora, bude li Afganistan sudjelovao u tom procesu.

PEKING - Vozač autobusa u Shenzenu, velikom gradu na jugu Kine, blizu Hong Konga, umro je u subotu od smrtonosnog virusa ptičje gripe, što je prvi takav slučaj u Kini u zadnjih 18 mjeseci, priopćile su vlasti. Ukupno 120 osoba koje su nedavno bile u doticaju s tim čovjekom zasad ne pokazuju znakove bolesti. Isto tako, smatra se da čovjek nije bio u doticaju s pticama i nema nikakvih informacija o bolesnim pticama, dodaje pak ured za poljodjelstvo i ribarstvo. Virus H5N1 je smrtonosan u 60 posto slučajeva. Virus H5 se sve dosad prenosio sa životinja na čovjeka, ali se znanstvenici boje da će mutacija virusa omogućiti prenošenje s čovjeka na čovjeka, što može uzrokovati kobnu pandemiju.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙